Dziś mamy 19 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:

06 sierpnia 2021

A to ci rybka. Najlepsze wakacyjne przepisy na ryby

fot. InfoWire.pl

fot. InfoWire.pl

Jedzenie ryb to już nie tylko tradycja świąteczna, ale# obowiązkowy element jadłospisu. Serwowane w restauracjach, z chęcią przenoszą się do naszych domów, pokazując swoje najsmaczniejsze oblicze. Dla każdego coś dobrego! Ryby charakteryzują się delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, które dobrze komponuje się z całą gamą różnorodnych składników. Dobrze włączyć je również do letniego menu. Przynęta gotowa? Sięgnij po najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr, a ryba sama zwabi się na talerz!

Król górskich potoków

W górskich potokach czuje się jak ryba w wodzie, dlatego wybiera nurty z krystalicznie czystą wodą. Należy do rodziny łososiowatych. O kim mowa? Powitajcie pstrąga i zróbcie mu miejsce na rozgrzanym ruszcie. To ryba, która idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną w towarzystwie grilla. Z dodatkiem koperku, masła czy oliwy smakuje jeszcze lepiej. Pstrąg lekko podpieczony na ruszcie nie traci swojej delikatności, a co lepsze, zyskuje charakteru. Szef kuchni Knorr poleca pstrąga z grilla jako alternatywę dla ciężkostrawnych dań z rusztu. Rybę można podawać z dodatkiem grillowanych warzyw, które dopełnią przygotowaną potrawę.

Pstrąg z grilla

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1,5 łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 0,5 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

  1. Rybę starannie umyj oraz oczyść. W tym celu pozbądź się łusek i jeszcze raz umyj pstrąga na zewnątrz i w środku.
  2. Skrop mięso oliwą z oliwek oraz posyp Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.
  3. We wnętrzu ryby umieść masło i kilka gałązek koperku.
  4. Pstrąga grilluj przez około 10 minut z każdej strony.

Francja elegancja

Łosoś od lat cieszy się popularnością i dobrą sławą. To bez wątpienia produkt uniwersalny, ponieważ znakomicie smakuje w wersji smażonej, duszonej, pieczonej czy grillowanej. Ryba sprawdzi się zarówno w roli efektownej przystawki, jak i dania głównego serwowanego pod-czas uroczystego obiadu. Łososia można podawać w wersji solo, ale nie tylko. Dobrze czuje się także w towarzystwie innych składników. Co powiecie na łososia w cieście? To danie łączy w sobie całą gamę smaków i różnorodnych struktur. Delikatny łosoś obtoczony chrupiącym ciastem francuskim, a to wszystko z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów, sera ricotta i papryczki chili. To danie popisowe, obok którego nie da się przejść obojętnie!

Łosoś w cieście

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

sos:

  • 200 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr

farsz:

  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 450 g szpinaku
  • 2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g sera ricotta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg fileta z łososia
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj i podsmaż czosnek, chili i cebule. Do całości dodaj rozmrożony oraz odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wszystko smaż jeszcze przez moment. Następnie dopraw do smaku jedną łyżką Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr i gałką muszkatołową. Ostudź szpinak i połącz go z serkiem ricotta oraz pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami.
  2. Rybę oczyść z ości oraz usuń z niej skórę. Mięso posyp pozostałą częścią Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Łososia połóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego. Na górze rozłóż szpinak. Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi ciasta. Na koniec zroluj ciasto. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut.
  3. Pozostałe pół cebuli pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem przez około minutę.
  4. Patelnię odstaw z ognia. Następnie wlej 200 ml zimnej wody i połącz z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Wszystko starannie rozmieszaj, aby sos nie miał grudek. Gotuj go przez 5 minut. Po tym czasie zapraw śmietaną. Rybę podawaj z sosem.
Materiał: InfoWire.pl
Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Pamiątka A4
20,00 zł PLN
Zaproszenia
4,00 zł PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
0

Podstawowe szkolenie łączników i zwiadowców. Zajęcia w Kowalewku

W ramach rocznego planu pracy zatwierdzonego przez #Komendę Jednostki w Kowalewku trwają zajęcia z zakresu budowy i obsługi motocykli typu Honda 125 SL, a także qadów Yamaha Grizzly 550.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Chorych na Hemofilię. Zaburzenia krzepnięcia krwi

Wczoraj obchodziliśmy Światowy Dzień# Chorych na Hemofilię.

(czytaj więcej)
0

Ochrona przed niechcianymi wiadomościami. Nowe zabezpieczenia

Przedsiębiorcy telekomunikacyjni świadczący #usługi SMS podłączyli się do systemu telegraf.cert.pl, służącego do przekazywania wzorca fałszywej wiadomości SMS. Dzięki czemu blokowane będą oszukańcze wiadomości SMS, które są zgodne z przygotowanymi przez CSIRT NASK wzorcami.

(czytaj więcej)
0

Wskoczył do rzeki, by ratować nastolatkę. Ryzykował własnym życiem (film)

Starszy aspirant Łukasz Grabowski z Komendy #Miejskiej Policji w Toruniu, ryzykując własne życie, uratował młodą kobietę. Nie zważając na silne prądy i niską temperaturę wody, funkcjonariusz ruszył na pomoc 16-latce, która tonęła w nurcie Wisły.

(czytaj więcej)