Bez niego nie ma świąt. Wigilijny barszcz w kilku odsłonach

fot. InfoWire.pl
Barszcz ma w sobie coś, na co czeka się z utęsknieniem przez# cały rok. Według wielu smakoszy nie istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie tradycyjnej kolacji wigilijnej niż solidna porcja czerwonego barszczu z uszkami.
Jeśli jednak macie ochotę, by nieco odmienić swoje klasyczne menu, zapoznajcie się z sugestiami szefa kuchni Knorr. Może się okazać, że niewielka zmiana w recepturze przyniesie znakomite rezultaty. W sprawdzonych przepisach nie zawsze trzeba wprowadzać diametralne zmiany. Drobne modyfikacje z jednej strony pozwolą trzymać się tradycji, a z drugiej sprawią, że świąteczny posiłek będzie niezapomniany.
Co warto wiedzieć na temat barszczu?
Barszcz jest obecny w polskiej tradycji kulinarnej od wieków. Zajadali się nim zarówno prości ludzie, jak i królowie. Podobno nawet Władysław Warneńczyk był jego wiernym wielbicielem. Nie da się jednak ukryć, że przez setki lat przepisy na barszcz ulegały licznym modyfikacjom i zupa, którą zajadamy się dzisiaj, nie przypomina pierwowzoru dania z liści i łodyg barszczu zwyczajnego. Obecnie podstawą barszczu są ugotowane buraki i bulion warzywny. Niektórzy szefowie kuchni dodają także wywar z suszonych grzybów. W kultowej wersji na wigilię serwuje się go z uszkami. Chcecie upewnić się, że wiecie, jak przyrządzić najlepszy barszcz czerwony? Skorzystajcie z przepisu szefa kuchni Knorr na świąteczny barszcz z majerankiem. Jego aromat od razu przywołuje najlepsze skojarzenia z Bożym Narodzeniem.
Świąteczny barszcz z majerankiem
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 buraki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
- 200 g uszek
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Obierz i zetrzyj na tarce buraki, a następnie wymieszaj je z cukrem. Odstaw na 10 minut.
- Przygotuj warzywny bulion. Wrzuć do niego rozgniecione ząbki czosnku, buraki oraz kawałki jabłka. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
- Opakowanie Barszczu czerwonego Knorr połącz z wodą i wlej do przyrządzonej zupy z buraków.
- Wszystko dopraw majerankiem i odstaw barszcz do momentu, aż smaki się ze sobą połączą. Przed podaniem odcedź świąteczny barszcz i serwuj w towarzystwie uszek.
Nieoczywiste dodatki do barszczu
Podstawa zupy jest zazwyczaj taka sama, jednak każdy kucharz lubi dodać coś od siebie. Istnieje wiele różnych produktów, którymi można urozmaicić smak potrawy i mowa jest tu nie tylko o uszkach. Uwzględnienie w recepturze zalewy z ogórków kiszonych sprawia, że barszcz nabiera bardzo przyjemny kwaskowaty posmak. Natomiast za sprawą kilku suszonych śliwek zyskuje słodką nutę, która zamienia go w przystawkę jeszcze bardziej intrygującą. Co powiecie na dodatek miodu? Produkt ten pasuje nie tylko do bożonarodzeniowego piernika! Sprawdźcie barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką, by przekonać się, że takie kombinacje wychodzą pierwszorzędnie.
Barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
- kilka ugotowanych ziemniaków
- 1 cytryna
- 60 g suszonych śliwek
- 2 sztuki Goździków z Indonezji Knorr
- 1 łyżka miodu
- szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr do smaku
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
- Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Zagotuj litr wody. Następnie dodaj do niej goździki, śliwki i skórkę z cytryny. Gotuj wszystko około 5 minut.
- Odcedź wywar, połącz go z łyżką miodu oraz mocno podgrzej. Śliwki pokrój w paski.
- Zawartość opakowania Barszczu Czerwonego Knorr wsyp do wywaru i dodaj śliwki. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem.
- Z ugotowanych ziemniaków wytnij kształt gwiazdki. W tym celu możesz posłużyć się foremką do pierników. Gwiazdkę połóż na górze zupy.
Z czym zestawić barszcz?
Uszka to wybór oczywisty. Tak samo zresztą, jak pierogi. By pasowały do postnej wigilijnej zupy, wypełniane są farszem z kapusty i grzybów. Biorąc pod uwagę, że podczas świąt konsumpcja takich smakołyków liczona jest w ilościach hurtowych, warto postawić na urozmaicenie – zwłaszcza podczas kolejnych uroczystych dni, kiedy spotykamy się przy stole w licznym gronie rodziny i przyjaciół. Macie już trochę dość mącznych dodatków do barszczu? Podajcie go z kulebiakiem. Nadal będzie tradycyjnie i pysznie! Świetnie pasują również paszteciki albo paluchy z ciasta francuskiego. Drożdżowym bułeczkom i krokietom też raczej nikt nie odmówi. Jak widać, z uniwersalnym barszczem wigilijnym wyczarować można naprawdę magiczne święta.
Materiał: InfoWire.pl
Czytaj również
- Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją. Mamy kilka przepisów
- Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus. Przepis kulinarny
- Kulinarna podróż po świecie smaków. Inspiracje na dania z grilla
- Zapiekanka z ryżem i kurczakiem. Prosty przepis na szybki obiad
- Bądź w formie na wiosnę! Przepis na energetyczne smoothie
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Turystyka w Kujawsko-Pomorskim. Wzrosła liczba udzielonych noclegów

W województwie kujawsko-pomorskim w 2021 r. w stosunku do# roku poprzedniego zwiększyła się liczba udzielonych noclegów, liczba korzystających z bazy noclegowej oraz stopień wykorzystania miejsc noclegowych w turystycznych obiektach noclegowych.
(czytaj więcej)Jakie upominki Polacy wręczają na Dzień Matki? Sprawdzamy wyniki badania

Dzień Matki to wyjątkowe święto jak# pokazują wyniki badania Polacy coraz częściej zamiast standardowych upominków wręczają swojej mamie czas. Zarówno spędzając go razem jak i podarowując ciekawe przeżycia.
(czytaj więcej)Jakie prezenty Polacy wręczają na komunię? Znamy wyniki badania

Pierwsza Komunia to wielkie wydarzenie w życiu dziecka i# jego rodziców. Najczęściej powinno być to przeżycie stricte duchowe, ale w dzisiejszych czasach to prawdziwa walka o prezenty. Czy na przestrzeni lat zmieniła się formuła wydarzenia? Zobacz co króluje teraz wśród prezentów komunijnych, a co było popularne jeszcze kilkanaście lat temu.
(czytaj więcej)W 2021 roku prawie 70 proc. wydanych zezwoleń na pracę dot. obywateli Ukrainy

W 2021 r. zarówno w województwie kujawsko-pomorskim, jak i# w kraju, odnotowano wzrost liczby wydanych zezwoleń na pracę cudzoziemców. Najwięcej zezwoleń na wykonywanie pracy na terenie województwa kujawsko-pomorskiego zostało wydanych obywatelom Ukrainy (niemal 70%).
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Zamościanin, w dniu 22-12-2021 15:18:30 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!