Dziś mamy 26 czerwca 2025, czwartek, imieniny obchodzą:

07 czerwca 2025

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

fot. freepik

fot. freepik

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

Co kryje się w tych liściach? – Witaminy i składniki odżywcze

Szpinak to skarbnica witamin i minerałów. Już w jednej garści znajdziesz m.in.:

- Witaminę A – ważną dla wzroku i odporności

- Witaminę C – wspiera układ odpornościowy i pomaga przyswajać żelazo

- Witaminę K – niezbędną dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi

- Kwas foliowy (witamina B9) – szczególnie ważny dla kobiet w ciąży

- Żelazo – wspiera produkcję czerwonych krwinek (choć roślinne żelazo przyswaja się gorzej niż to z mięsa, dlatego warto je łączyć z witaminą C)

A do tego: wapń, magnez, potas, luteinę i błonnik. Szpinak jest niskokaloryczny (ok. 23 kcal/100 g) i bogaty w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Właściwości zdrowotne szpinaku

- Wzmacnia odporność

- Poprawia kondycję skóry i włosów

- Wspiera pracę serca i układ krążenia

- Reguluje trawienie

- Chroni oczy (dzięki luteinie i zeaksantynie)

- Pomaga w detoksykacji organizmu

Regularne spożywanie szpinaku to świetny sposób na poprawę samopoczucia, koncentracji i kondycji fizycznej. Idealnie sprawdza się w dietach redukcyjnych i oczyszczających.

Jak jeść szpinak? Pomysły z sezonowej kuchni

- Na surowo – młode liście do sałatek z fetą, truskawkami, orzechami

- Na ciepło – duszony z czosnkiem, jako farsz do naleśników, pierogów, tart

- W zupach, makaronach, koktajlach – dodaje smaku, koloru i mocy!

Warto jednak pamiętać, że szpinak zawiera szczawiany, które w dużych ilościach mogą utrudniać wchłanianie wapnia – dlatego nie zaleca się przesadzać z jego ilością u osób z problemami nerkowymi.

Podsumowując:

Sezonowy szpinak to tani, dostępny i niezwykle zdrowy produkt, który warto mieć w kuchni – nie tylko wiosną. Jedz na zdrowie i korzystaj z darów natury, póki są świeże!

Oceń artykuł: 11 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • -3 (3)

    Roman , w dniu 07-06-2025 17:53:32 napisał:

    Pozdrawiam serdecznie najbardziej krzykliwą kobietę z ulicy dworcowej w Nakle która zaczepia ludzi i prosi o pieniądze na chude piwo.Mieszkańcy jak tam możecie spać Policja oraz MOPS nie mogą z tą alkoholiczką zrobić porządku Jeżeli jest chora to na przymusowe leczenie na odział zamknięty

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Praca na wysokości
60PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
0

Odkryto masowy grób. Dowody niemieckich zbrodni pod Bydgoszczą

W miejscu masowych egzekucji dokonanych przez #Niemców w październiku 1939 roku odbyła się konferencja prasowa z udziałem władz Instytutu Pamięci Narodowej, prokuratorów oraz archeologów prowadzących śledztwo w sprawie tzw. zbrodni pomorskiej – pierwszego ludobójstwa na narodzie polskim, które rozpoczęło się tuż po wkroczeniu Wehrmachtu na Pomorze.

(czytaj więcej)
0

Hitem okazały się szynki. Historia bydgoskiej rzeźni i zakładów z Nakła

„Przy szosie fordońskiej, tam gdzie graniczą# ze sobą miasto Bydgoszcz i wieś Schrötterdorf, (Szretery) powstała wielka, nowoczesna Rzeźnia Miejska. Imponująco przedstawia się kompleks budynków tego zakładu” – czytamy w „Bromberger Zeitung” z czerwca 1890 r.

(czytaj więcej)
0

Stop wykluczeniu cyfrowemu. Rusza ogólnopolski program szkoleń

Ponad 200 tysięcy osób w całej Polsce zyska dostęp #do bezpłatnych szkoleń cyfrowych, które pomogą im odnaleźć się w coraz bardziej zinformatyzowanej rzeczywistości. W ramach Krajowego Planu Odbudowy przeznaczono ponad 380 milionów złotych na 54 projekty szkoleniowe, które ruszą w najbliższym czasie. Działanie obejmie m.in. nauczycieli wychowania przedszkolnego, osoby w trudnej sytuacji życiowej, urzędników i obywateli, którzy chcą zdobyć praktyczne umiejętności niezbędne do sprawnego i bezpiecznego korzystania z internetu i e-usług.

(czytaj więcej)
0

CSWOT na międzynarodowych ćwiczeniach. Kurs w Słowenii

W dniach 13–24 czerwca br. na terytorium Słowenii# odbyły się międzynarodowe ćwiczenia wojskowe Adriatic Strike 2025. Kilkuset żołnierzy z różnych państw prowadziło działania związane z precyzyjnym naprowadzaniem ognia oraz identyfikacją celów w wymagających warunkach terenowych. Podczas ćwiczeń wykorzystywano nowoczesne technologie, stosowane na współczesnym polu walki.

(czytaj więcej)