Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

fot. freepik
Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
Co kryje się w tych liściach? – Witaminy i składniki odżywcze
Szpinak to skarbnica witamin i minerałów. Już w jednej garści znajdziesz m.in.:
- Witaminę A – ważną dla wzroku i odporności
- Witaminę C – wspiera układ odpornościowy i pomaga przyswajać żelazo
- Witaminę K – niezbędną dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi
- Kwas foliowy (witamina B9) – szczególnie ważny dla kobiet w ciąży
- Żelazo – wspiera produkcję czerwonych krwinek (choć roślinne żelazo przyswaja się gorzej niż to z mięsa, dlatego warto je łączyć z witaminą C)
A do tego: wapń, magnez, potas, luteinę i błonnik. Szpinak jest niskokaloryczny (ok. 23 kcal/100 g) i bogaty w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
Właściwości zdrowotne szpinaku
- Wzmacnia odporność
- Poprawia kondycję skóry i włosów
- Wspiera pracę serca i układ krążenia
- Reguluje trawienie
- Chroni oczy (dzięki luteinie i zeaksantynie)
- Pomaga w detoksykacji organizmu
Regularne spożywanie szpinaku to świetny sposób na poprawę samopoczucia, koncentracji i kondycji fizycznej. Idealnie sprawdza się w dietach redukcyjnych i oczyszczających.
Jak jeść szpinak? Pomysły z sezonowej kuchni
- Na surowo – młode liście do sałatek z fetą, truskawkami, orzechami
- Na ciepło – duszony z czosnkiem, jako farsz do naleśników, pierogów, tart
- W zupach, makaronach, koktajlach – dodaje smaku, koloru i mocy!
Warto jednak pamiętać, że szpinak zawiera szczawiany, które w dużych ilościach mogą utrudniać wchłanianie wapnia – dlatego nie zaleca się przesadzać z jego ilością u osób z problemami nerkowymi.
Podsumowując:
Sezonowy szpinak to tani, dostępny i niezwykle zdrowy produkt, który warto mieć w kuchni – nie tylko wiosną. Jedz na zdrowie i korzystaj z darów natury, póki są świeże!
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Odkryto masowy grób. Dowody niemieckich zbrodni pod Bydgoszczą

W miejscu masowych egzekucji dokonanych przez #Niemców w październiku 1939 roku odbyła się konferencja prasowa z udziałem władz Instytutu Pamięci Narodowej, prokuratorów oraz archeologów prowadzących śledztwo w sprawie tzw. zbrodni pomorskiej – pierwszego ludobójstwa na narodzie polskim, które rozpoczęło się tuż po wkroczeniu Wehrmachtu na Pomorze.
(czytaj więcej)Hitem okazały się szynki. Historia bydgoskiej rzeźni i zakładów z Nakła

„Przy szosie fordońskiej, tam gdzie graniczą# ze sobą miasto Bydgoszcz i wieś Schrötterdorf, (Szretery) powstała wielka, nowoczesna Rzeźnia Miejska. Imponująco przedstawia się kompleks budynków tego zakładu” – czytamy w „Bromberger Zeitung” z czerwca 1890 r.
(czytaj więcej)Stop wykluczeniu cyfrowemu. Rusza ogólnopolski program szkoleń

Ponad 200 tysięcy osób w całej Polsce zyska dostęp #do bezpłatnych szkoleń cyfrowych, które pomogą im odnaleźć się w coraz bardziej zinformatyzowanej rzeczywistości. W ramach Krajowego Planu Odbudowy przeznaczono ponad 380 milionów złotych na 54 projekty szkoleniowe, które ruszą w najbliższym czasie. Działanie obejmie m.in. nauczycieli wychowania przedszkolnego, osoby w trudnej sytuacji życiowej, urzędników i obywateli, którzy chcą zdobyć praktyczne umiejętności niezbędne do sprawnego i bezpiecznego korzystania z internetu i e-usług.
(czytaj więcej)CSWOT na międzynarodowych ćwiczeniach. Kurs w Słowenii

W dniach 13–24 czerwca br. na terytorium Słowenii# odbyły się międzynarodowe ćwiczenia wojskowe Adriatic Strike 2025. Kilkuset żołnierzy z różnych państw prowadziło działania związane z precyzyjnym naprowadzaniem ognia oraz identyfikacją celów w wymagających warunkach terenowych. Podczas ćwiczeń wykorzystywano nowoczesne technologie, stosowane na współczesnym polu walki.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Roman , w dniu 07-06-2025 17:53:32 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!