Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

fot. MNZP
Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.
Najstarsze kraszanki powstawały w Mezopotamii. Znane były też w starożytnej Grecji i Rzymie. Jajko-pisanka, dla naszych przodków związane było z symbolem solarnym ucieleśniającym nowe życie, a chrześcijaństwo uzupełniło jeszcze o symbolikę wiary w zmartwychwstanie Chrystusa. Trudno ustalić moment, w którym pojawiły się pisanki, gdyż ich początki obrosły wieloma legendami. Jedna z nich mówi, że ten zwyczaj zawdzięczamy Marii Magdalenie, która płacząc przy grobie Jezusa zobaczyła anioła, który przekazał jej nowinę, że Chrystus zmartwychwstał. Uradowana, pobiegła do domu, a tam ujrzała wszystkie jaja zabarwione na czerwono. Gdy wyszła z nimi przed dom, napotkała apostołów i zaczęła je im rozdawać, głosząc wieść o zmartwychwstaniu Pana – w taki sposób pisanka stała się też prezentem wielkanocnym.
Kiedyś pisanki były podarunkiem, którym się wzajemnie obdarowywano. Dziewczęta wręczały barwne jajka chłopakom jako symbol miłości, gospodynie dawały dzieciom odwiedzającym domy z życzeniami wielkanocnymi, pisanki dostawał także ksiądz, przyjeżdzający święcić pokarmy w Wielką Sobotę. Przygotowywano bardzo dużo kolorowych jaj, by obdarować nimi rodzinę i znajomych oraz ozdobić świąteczny stół.
Na przestrzeni wieków pisanki pełniły wiele funkcji. Wierzono w życiodajną i dobroczynną ich moc. Stosowano pisanki w magii ochronnej i urodzaju. Ludzie wierzyli, że kto umyje się wodą, w której zostały ugotowane jajka wielkanocne, ten będzie zdrowy i urodziwy. Skorupki poświęconych jaj dosypywano do ziarna dla kur, by dobrze się niosły. Podczas pierwszego wiosennego wypędzenia bydła na pastwisko kładziono pisankę pod progiem obory, chroniąc wnętrze przed czarownicami. Skorupki jajek zakopywano pod drzewami owocowymi, co miało sprawić, że będą lepiej owocować.
Zdobienie jaj wielkanocnych w Polsce należy do najstarszych dziedzin twórczości ludowej, a najznamienitsze efekty tej pracy bywają gromadzone i prezentowane na muzealnych wystawach, znajdują się też w prywatnych kolekcjach. W Muzeum Narodowym Ziemi Przemyskiej jest ciekawy zbiór pisanek, które zostały podarowane przez mieszkańców tego terenu. W Polsce niezwykle różnorodne pisanki można oglądać w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, a kolekcją pisanek z całego świata może poszczycić się Muzeum Pisanek w Kołomyi na Ukrainie.
Techniki zdobienia jajek było i jest wiele. Pisanki tradycyjnie wykonywano metodą batikową polegającą na nanoszeniu wzoru roztopionym woskiem przy pomocy małego lejka umocowanego na patyku i namaczaniu tak przygotowanego jajka w barwniku. Po ufarbowaniu ścierano wosk i otrzymywano jasny wzór. Innym sposobem jest skrobanie, czyli na wcześniej ufarbowanych jajkach wydrapuje się ornament używając do tego ostrych nożyków lub żyletek. Najprostszą formą dekoracji jest pomalowanie jaj na jeden kolor i wtedy powstają kraszanki. Farb dostarczała przyroda. Czerwony kolor otrzymuje się z dębowego wywaru, brązowy – łupin cebuli, zielony – pokrzywy. Dziś szuka się nowych technik dekorowania wielkanocnych pisanek, np. zdobienie cekinami i koralikami, oklejanie makaronem, metoda quilling polegająca na zwijaniu bardzo wąskich pasków papieru i oklejaniu tymi rulonikami jajek. Współcześnie wzory i techniki wykonania pisanek zależą od pomysłowości ich twórców.
Pisanki to małe dzieła sztuki, które przywołają wiosnę i bogactwo treści, jakie są w nich zawarte. Ozdobione jajko, które jest symbolem rodzącego się życia niech ubarwi stół wielkanocny i sprzyja tworzeniu świątecznej atmosfery.
Materiał: dr Małgorzata Dziura / MNZP
Czytaj również
- 8 czerwca - Dzień Informatyka. Mistrzowie cyfrowego świata
- Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny
- Przygotowania do bezpiecznych wakacji. Nie zabraknie kontroli
- Klęska komuny i triumf "Solidarności". Polacy tłumnie ruszyli do urn
- Tajemnica srebrnej szkatuły. "W cieniu zapomnianych dębów"
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)8 czerwca - Dzień Informatyka. Mistrzowie cyfrowego świata

8 czerwca obchodzimy w Polsce Dzień Informatyka# – święto osób, bez których trudno wyobrazić sobie współczesny świat.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!