Dziś mamy 19 czerwca 2025, czwartek, imieniny obchodzą:

15 czerwca 2025

Forum "Rolnik Pomorza i Kujaw". Wręczono wyróżnienia

fot. KPUW

fot. KPUW

W sobotę, 14 czerwca w Kujawsko-Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim# w Bydgoszczy odbyło się Forum „Rolnik Pomorza i Kujaw", podczas którego uhonorowano rolników i gospodarzy z całego regionu. Nagrodzono osoby, które swoją codzienną pracą, innowacyjnością i przywiązaniem do tradycji kształtują współczesne oblicze kujawsko-pomorskiej wsi. Wydarzenie było okazją do wręczenia zarówno nagród konkursowych, jak i odznaczeń państwowych oraz resortowych - przyznanych za szczególne zasługi na rzecz rolnictwa i działalności społecznej.

W wydarzeniu uczestniczył II Wicewojewoda Kujawsko-Pomorski Michał Koniuch, który wręczył Brązowy Krzyż Zasługi nadany przez Prezydenta RP oraz osiem odznak honorowych „Zasłużony dla Rolnictwa” przyznanych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Zebraliśmy się dziś, by uhonorować wyjątkowo aktywnych przedstawicieli rolnictwa Kujaw i Pomorza – ludzi, którzy przez lata swoją pracą, pasją i oddaniem tworzyli coś więcej niż dobrze prosperujące gospodarstwa. Tworzyli wspólnotę. Za każdym medalem i odznaką kryją się konkretne historie: przedsiębiorczość, modernizacja, edukacja, siła wspólnoty -  mówił Wicewojewoda Michał Koniuch

Brązowym Krzyżem Zasługi, nadanym postanowieniem Prezydenta RP z dnia 28 stycznia 2025 r., odznaczona została Renata Olech – działaczka społeczna, liderka Koła Gospodyń Wiejskich, animatorka międzypokoleniowych projektów edukacyjnych i kulturowych.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznał Odznaki Honorowe „Zasłużony dla Rolnictwa” za wkład w rozwój gospodarki rolnej oraz promocję dobrych praktyk. Otrzymali je:

- Mirosława Nyka

- Jan Nyka

- Małgorzata Smoczyńska

- Beata Korfanty

- Łukasz Kuczyński

- Anna Kujawa

- Halina Śniegulska

- Piotr Pasztaleniec

Podczas gali wręczono również nagrodę w Konkursie „Rolnik Pomorza i Kujaw”. Decyzją Kapituły statuetkę i dyplom otrzymali Państwo Ewa i Marcin Wypijewscy. Zostali uhonorowani za wzorową postawę społeczną i pielęgnowanie tradycji.

- Rolnictwo Kujaw i Pomorza stoi dziś przed testem: modernizacja gospodarstw, edukacja młodego pokolenia, zrównoważony rozwój. Laureaci są najlepszym świadectwem, że można to pogodzić z lokalną tożsamością i wspólnotą – dodał Wicewojewoda Michał Koniuch.

Podczas gali uhonorowano również przewodniczące Kół Gospodyń Wiejskich, które swoją działalnością przyczyniają się do kultywowania tradycji, integracji społecznej i rozwoju lokalnych środowisk. Wręczono im podziękowania od Prezydenta RP. W imieniu Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego Medal „Unitas Durat Palatinatus Cuiaviano-Pomeraniensis” za zasługi na rzecz regionu i jego mieszkańców wręczył Radny Sejmiku Województwa, prof. Jacek Woźny.

Źródło: Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy

 

Oceń artykuł: 9 7

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Konstrukcje stalowe
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
KOBIZE
500PLN
Szkolenie z HACCP
80PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Zmodernizowany pojazd już na torach. Od wczoraj dostępny dla podróżujących

Z radością informujemy, że zmodernizowany pojazd# SA136 oficjalnie wjechał na wielkopolskie trasy!

(czytaj więcej)
0

30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie. To już trzy dekady (film)

Trzy Dekady – 30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie!

(czytaj więcej)
0

Szkolenie dobiegło końca. Techniki przetrwania w warunkach leśnych

W minioną niedzielę zakończył się blok szkoleniowy# z technik przetrwania SURVIVAL ADVENTURE Kowalewko.

(czytaj więcej)