W Polsce nie ma pryszczycy. Posiedzenie specjalnego zespołu

fot. ARiMR
W skrócie z posiedzenia Zespołu Zarządzania Kryzysowego# MRiRW: W Polsce nie ma pryszczycy i nie ma podejrzeń ewentualnej transmisji wirusa na terytorium RP. Bez nowych zakażeń pozostają także Słowacja i Węgry.
Od 2 maja utrzymuje się w Polsce również stabilna sytuacja w zakresie zakażeń wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). KE przedłużyła termin obowiązywania obszarów objętych ograniczeniami, ustanowionymi w związku z ogniskami FMD na Węgrzech. Restrykcje będą obowiązywać do 5 czerwca 2025 r. na części terytorium Węgier i Słowacji. Więcej w komunikacie MRiRW z 27 maja 2025 r.
Wszystkie dotychczasowe komunikaty sztabu kryzysowego MRiRW dostępne są na stronie https://www.gov.pl/web/rolnictwo/pryszczyca, a aktualne informacje dotyczące sytuacji epidemiologicznej Główny Inspektorat Weterynarii zamieszcza w swoim serwisie na www.wetgiw.gov.pl.
Źródło: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Czytaj również
- Ocena nasion. Analitycy przeprowadzają badania w laboratoriach
- Minimalizowanie rolniczych strat. Potrzebne nowe formy wsparcia
- Rolnicy na finiszu kampanii dopłat. Jak uniknąć sankcji?
- Wybiegi, pastwiska, systemy wentylacji. Skorzystaj z nowej formy wsparcia
- Siła wyższa w gospodarstwie. Złóż odpowiednie dokumenty
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!