Światowy Dzień Mięsa. Różne programy wsparcia dla producentów

fot. freepik
O ustanowieniu 6 czerwca Światowym Dniem Mięsa #polskie i zagraniczne organizacje branżowe zdecydowały podczas kongresu, który odbył się pod koniec października ubiegłego roku w Warszawie. To święto obchodzimy zatem po raz pierwszy. Nie możemy o nim nie pamiętać w Polsce, która jest w sektorze mięsnym ważnym graczem na arenie międzynarodowej.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach różnych programów wspiera producentów mięsa. Specjalne dofinansowanie skierowane jest do tych, którzy produkują żywność najwyższej jakości. Np. w ramach dopłat bezpośrednich, a konkretnie ekoschematu Dobrostan zwierząt – więcej informacji, o dodatkowe środki mogą się starać hodowcy przestrzegający zasad systemu QMP lub QAFP. Ten pierwszy, czyli Quality Meat Program, dotyczy bydła, natomiast Quality Assurance for Food Products odnosi się w tym przypadku do produkcji trzody chlewnej i drobiu.
By móc otrzymać wsparcie, trzeba mieć odpowiednie certyfikaty. Na liście fachowych jednostek, które je wydają, są: BIOCERT MAŁOPOLSKA, Centrum Jakości AgroEko, COBICO, eCO2, Kiwa COBICO, Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji „Gwarantowana Jakość”, “PNG”, TÜV SÜD Polska.
Źródło: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Czytaj również
- Składka w III kwartale. Ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie
- Program Rozwoju Obszarów Wiejskich. Pamiętaj o trzech datach
- Dofinansowanie zakupu czystorasowych byków. 5 tys. od buhaja
- Kontrole zakończone. Decyzja Zespołu Zarządzania Kryzysowego
- Konferencja na temat biogazowni. Nie zabrakło przedstawicieli gmin z powiatu
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!