Dziś mamy 20 października 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

08 maja 2020

Jak dbać o sprzęt AGD? Sprawdź 5 najczęstszych błędów

Sprzęt AGD – wiele osób kupuje go wierząc, że będzie służył nam latami. Jednak to od #nas w dużej mierze zależy, czy faktycznie tak będzie. Czyszczenie kuchenki gazowej, usuwanie tłuszczu, korzystanie z odpowiednich środków – te wszystkie elementy mają wpływ na żywotność urządzeń. Poniżej przedstawiamy 5 najczęstszych błędów, które zdarza nam się popełniać oraz pomysły, jak im zaradzić.

Błąd 1: Używanie tej samej szmatki do czyszczenia wszystkich sprzętów AGD.

Pomimo przepłukiwania materiału w wodzie z płynem, używanie tej samej szmatki do czyszczenia okapu, kuchenki czy odkurzacza nie jest dobrym pomysłem. Brud i zarazki wciąż przylegają do materiału, przez co zarazki rozprowadzane są po kolejnych powierzchniach.

Jak to naprawić: Użyj nowego arkusza ręcznika papierowego lub przygotuj kilka ściereczek z mikrofibry – każdą do osobnego sprzętu AGD. Ściereczki można następnie wyprać w pralce, aby usunąć osad lub brud.

Błąd 2: Zapominanie o sypaniu soli ochronnej do zmywarki.

Woda w naszych domach jest bardzo twarda. Na dodatek zawiera wiele soli mineralnych, które negatywnie wpływają na sprzęty AGD. Sól ochronna pozwoli zmiękczyć wodę i w efekcie ochronić urządzenie.

Jak to naprawić: Dosypuj sól ochronną do zmywarki raz w miesiącu (np. tego samego dnia każdego miesiąca).

Błąd 3: Czyszczenie kuchenki gazowej typu „gaz pod szkłem” detergentami do zwykłych kuchenek gazowych lub indukcyjnych.

Płyta gaz pod szkłem (np. Innova) posiada powierzchnię ceramiczną. Należy zatem dostosować zarówno sposób użytkowania (np. przestawiać garnki, a nie przesuwać), jak i sposób czyszczenia do użytego w niej materiału.

Jak to naprawić: „Jak czyścić płytę ceramiczną?” – to pytanie zadaje sobie wiele użytkowników. – Warto skorzystać z dedykowanych środków czystości, które doskonale radzą sobie z usuwaniem zabrudzeń. W przykładowych zestawach znajdują się 3 preparaty chemiczne, skrobak oraz specjalny środek do bardzo silnych zabrudzeń. Do czyszczenia używamy miękkiej gąbki (należy pamiętać, by nie czyścić ceramiki tą szorstką powierzchnią) oraz miękkiej ściereczki – wyjaśnia ekspert marki Solgaz. Ważne, by płytę czyścić na bieżąco, po każdym gotowaniu, by nie dopuścić do zaschnięcia plam. Jeśli już tak się stanie – tutaj z pomocą przychodzi skrobak. – Przypaleń na ceramice z łatwością pozbędziemy się za pomocą skrobaka. To niewielki, ergonomiczny przyrząd, którego ostrze doskonale poradzi sobie z przypalonymi plamami – dodaje specjalista. Czyszczenie kuchenki gazowej „gaz pod szkłem” to nic trudnego, należy jednak postępować inaczej niż w przypadku płyty indukcyjnej lub tradycyjnej kuchenki gazowej – zanim zaczniemy ją czyścić, płyta musi wystygnąć.

Błąd 4: Powierzchowne przecieranie okapu.

Brud i tłuszcz gromadzący się na okapie są przeciwnikami dobrej wentylacji. W efekcie brudny okap (w tym filtr) sprawi, że sprzęt nie będzie spełniał swojej podstawowej funkcji, a zapachy powstające podczas gotowania pozostaną w pomieszczeniu na dłużej, osadzając się na meblach.

Jak to naprawić: Jeśli okap jest mocno zanieczyszczony – warto zanurzyć go na ok. 15 minut w wodzie z płynem do naczyń lub sobą oczyszczoną, a następnie umieścić w zmywarce (najlepiej w dolnym koszu urządzenia).

Błąd 5: Usuwanie tłuszczu lub przypalonych resztek jedzenia, które pozostały na szybce, ściankach piekarnika za pomocą noża.

Usuwanie przypalonych resztek nożem lub innym ostrym narzędziem naraża nas na trwałe uszkodzenie urządzenia. Dodatkowo istnieje ryzyko porysowania elementów.

Jak to naprawić: Wymieszaj łyżkę sody oczyszczonej z łyżką octu i wody, a następnie nałóż na zabrudzone miejsca (np. pędzelkiem). Pozostaw mieszaninę na kilka godzin, po czym umyj piekarnik wilgotną szmatką.

Odpowiednie czyszczenie kuchenki gazowej, regularne usuwanie tłuszczu z okapu, czy dobór odpowiednich środków – skoro znamy najpopularniejsze błędy i rozwiązania, to najwyższy czas wprowadzić je w życie. Niech nasze sprzęty AGD służą nam długo i skutecznie.

Materiał: Natalia Jończyk

Oceń artykuł: 11 17

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (8) Zgłoś naruszenie zasad

    • -1 (1)

    marta, w dniu 11-05-2020 11:36:45 napisał:

    grilla elektrycznego tez nożem nie czyścimy z tłuszczu :) kupiliśmy własnie grilla firmy breville ma super powłokę grzewczą więc widac że solidny i nie tak łatwo zaryzykować, ale lepiej nożem tego nie skrobać :)

    odpowiedz

    • 1 (3)

    Karina, w dniu 12-05-2020 19:56:06 napisał:

    Mam kuchenkę gazową typu "gaz pod szkłem" z Solgaz i muszę przyznać, że nie mam z nią najmniejszego problemu z czyszczeniem. Wystarczy przetrzeć szmatką i wszystko ładnie schodzi. Dodatkowo dzięki, że spalanie odbywa się w wewnątrz podczas gotowania nie osadza się na meblach tłuszcz jak to miało miejsce podczas użytkowania z tradycyjnych kuchenek.

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)
    • 0 (2)

    Realista, w dniu 12-05-2020 20:54:50 napisał:

    Polecam film na yt o celowym starzeniu się produktu na przykładzie żarówek. Daje do myślenia

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Madzia, w dniu 19-05-2020 10:51:42 napisał:

    Ja mam robota sprzatającego roomba i przynajmniej raz w miesiącu dokładnie go czyszczę, ponieważ jeśli nie usunę nadmiaru włosów to słabiej sprząta. A jak jest czysty to zasysa nawet ten brud którego nie ma xd

    odpowiedz

    • 2 (2)

    Robert, w dniu 19-05-2020 18:47:25 napisał:

    Ta Innova to całkiem fajne rozwiązanie. Nie znałem takiego pojęcia jak gaz pod szkłem. A teraz jak sobie czytam to wychodzi, że to nasz pomysł i my to sprzedajemy na zachód. Fajnie. Innova to już 3 generacja takich płyt, więc pomysł musiał się przyjąć i sprawdzić.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Orłowski, w dniu 20-05-2020 18:48:49 napisał:

    Robert ta Innova to całkiem fajny sprzęt. Taki nowoczesny. Te płyty gazowe z ukrytymi palnikami to niezły patent. Brak wszelkich grillów na zewnątrz musi sporo ułatwiać w samym czyszczeniu. Mamy przecież gładką, chyba ceramiczną powłokę, pod która są palniki. Fajnie.

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Elwira, w dniu 09-06-2020 15:51:45 napisał:

    do czyszczenia piekarnika, rusztu grilla, tosterów, opiekaczy i innych gadżetów myjkę parową. ja mam firmy Ariete i czyszczę nią wszystko bo nic tak dobrze nie czyści zaschniętego tłuszczu jak gorąca para wodna, nawet ocet nie j3st tak dobry w tym

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kasa fiskalna ONLINE Datecs WP25
1299PLN PROMOCJAPLN
Sypialnia w ciemnym, orzechowym kolorze
Sprawdzanie skuteczności hamowania
Botox zmarszczki lwie
MEBLE PIOTR PASIEKA
Posnet Bingo HS EJ
sugerowana cena producenta: 1586,70PLN
Szczotki do włosów tytanowe Termix
Nowoczesne zabiegi laserowe
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)