Dziś mamy 27 marca 2023, poniedziałek, imieniny obchodzą:
18 marca 2023
Nie żyje Edmund Lepak. Przez wiele lat wzbogacał zbiory muzeum
fot. Szymon Niemczewski
Ze smutkiem zawiadamiamy, że 18 marca 2023 r. zmarł Edmund Lepak.
Pan Edmund przez długie lata wzbogacał zbiory naszego muzeum. Z jego rąk do muzealnych zbiorów trafiło kilkaset obiektów, od drobiazgów jak gwoździe pochodzące ze stoczni Fabiana Macierzyńskiego, przez wannę kolebkową, na nagrobkach z nieistniejącego cmentarza przy ul. Mickiewicza kończąc.
Panie Edziu, będzie nam brakować Pańskich opowieści o nakielanach i nakielskich budynkach, powiedzeń "Przyniosłem zabytek z minionej epoki" albo "A to takie stare pierdolitko."
Msza św. i ceremonia pogrzebowa rozpoczną się 22 marca 2023 r. o godz. 11.30 w kaplicy cmentarnej przy ul. Bohaterów.
Materiał: Tomasz Pasieka / Muzeum Ziemi Krajeńskiej
Właściwe przechowywanie mięsa i wędlin to niezwykle istotna kwestia, mająca ogromny wpływ# nie tylko na smak produktów, ale przede wszystkim na obecność niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów. Zatem jeśli chcemy jeść pewne i świeże produkty mięsne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach dotyczących przechowywania.
Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony był 24 marca dla upamiętnienia dnia, w którym #niemiecki mikrobiolog Robert Koch odkrył prątek gruźlicy. Święto zainicjowała 100 lat później Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - 24 marca 1982 r., aby podnosić świadomość i szerzyć wiedzę.
W obchodzony 4 lutego Światowy Dzień Walki z Rakiem szczególnego znaczenia nabierają słowa: „jestem blisko” oraz „kocham Cię”.# W obliczu choroby onkologicznej bliskość drugiej osoby i słowa wsparcia mają ogromną moc.
Z dnia na dzień robi się cieplej, a natura wraca do życia. Po zimowych miesiącach chętnie #zwiększamy aktywność na świeżym powietrzu, co stanowi często spore wyzwanie dla naszego organizmu. Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek.