Dziś mamy 23 września 2020, środa, imieniny obchodzą:

07 listopada 2018

O tradycji przez taniec. Lekcja poloneza w przedszkolu

fot. powierzone

fot. powierzone

Już od najmłodszych lat możemy uczyć dumy z naszego kraju, naszej kultury, zwyczajów, obrzędów.

Ważne, by ta nauka była podana we właściwej formie. Dlatego w poniedziałek 5 listopada 2018 r.  w Przedszkolu Gminy Sadki „Dobre Ludki" oddział Bnin odbyły się zajęcia taneczne dla przedszkolaków. Tańczono słynny polski taniec narodowy- polonez. Wydarzenie wpisane jest w obchody 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości w naszym przedszkolu.

Spotkanie prowadziła para tancerzy z Zespołu Pieśni i Tańca „Krajna” Pani Joanna Tracz i Pan Tomasz Tracz. Tancerze ubrani w stroje z Księstwa Warszawskiego zatańczyli dla nas poloneza. Pani Joanna opowiedziała dzieciom o regionie, w którym mieszkają oraz o strojach i historii Księstwa Warszawskiego oraz walce o niepodległość naszych rodaków.

Pan Tomasz uczył wszystkich podstawowych figur i kroków poloneza. Mamy nadzieję, że ta lekcja zaowocuje w najbliższym czasie samodzielnym tańcem dzieci. Bardzo Dziękujemy.

materiał: Iwona Bembnista

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 3 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)