Dziś mamy 27 marca 2023, poniedziałek, imieniny obchodzą:
15 marca 2023
Ogólnopolski Konkurs Zawodowiec Roku 2022. Magdalena Wyczańska - Jabłkowska laureatką
fot. pow.
14 marca 2023 roku podczas uroczystej Gali w Warszawie przedstawiono #wyniki I edycji konkursu organizowanego wspólnie przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, Fundację Rozwoju Systemu Edukacji oraz KGHM Polska Miedź pod nazwą Zawodowiec Roku 2022.
Celem konkursu było wyłonienie i nagrodzenie najlepszych w Polsce nauczycieli kształcenia zawodowego, którzy z pasją i zaangażowaniem edukują przyszłą kadrę kompetentnych pracowników branżowych, a równocześnie są wzorem dla innych.
Z wielką dumą, ogromną radością i satysfakcją informujemy, że zaszczytny tytuł Zawodowca Roku 2022, zajmując I miejsce w kategorii technika weterynaryjna, otrzymała pani Magdalena Wyczańska – Jabłkowska, lekarz weterynarii, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Samostrzelu, osoba ciesząca się dużym autorytetem w środowisku szkolnym i lokalnym. Komisja Konkursowa doceniła zaangażowanie i pasję pani Magdaleny Wyczańskiej - Jabłkowskiej w pracy z młodzieżą, wspieranie przez Nią zainteresowań zawodowych uczniów, Jej szczególne osiągnięcia dydaktyczne i wychowawcze w obszarze kształcenia zawodowego oraz działania na rzecz promocji kształcenia zawodowego, autorskie rozwiązania dydaktyczne i metodyczne, współpracę z otoczeniem społeczno-gospodarczym, a także udział w doskonaleniu zawodowym.
Wyróżnienie p. Magdaleny Wyczańskiej- Jabłkowskiej cieszy tym bardziej, że do konkursu zgłoszono aż 537 nauczycieli kształcenia zawodowego z całej Polski.
Właściwe przechowywanie mięsa i wędlin to niezwykle istotna kwestia, mająca ogromny wpływ# nie tylko na smak produktów, ale przede wszystkim na obecność niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów. Zatem jeśli chcemy jeść pewne i świeże produkty mięsne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach dotyczących przechowywania.
Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony był 24 marca dla upamiętnienia dnia, w którym #niemiecki mikrobiolog Robert Koch odkrył prątek gruźlicy. Święto zainicjowała 100 lat później Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) - 24 marca 1982 r., aby podnosić świadomość i szerzyć wiedzę.
W obchodzony 4 lutego Światowy Dzień Walki z Rakiem szczególnego znaczenia nabierają słowa: „jestem blisko” oraz „kocham Cię”.# W obliczu choroby onkologicznej bliskość drugiej osoby i słowa wsparcia mają ogromną moc.
Z dnia na dzień robi się cieplej, a natura wraca do życia. Po zimowych miesiącach chętnie #zwiększamy aktywność na świeżym powietrzu, co stanowi często spore wyzwanie dla naszego organizmu. Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek.