Dziś mamy 16 września 2021, czwartek, imieniny obchodzą:

27 lipca 2021

Ryż, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Przepis na szybki obiad

fot. pow.

fot. pow.

Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i# aromatów. Dziś przygotowaliśmy przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!

Składniki

  • 200g ryżu basmati Britta
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 zielona papryka pokrojona w paski
  • 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 10 orzechów nerkowca w całości
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie:

1. Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą. I namoczyć przez 20 minut.
2. Na dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się delikatnie przyrumieni, dodajemy paprykę i ziemniaki, całość smażymy przez minutę. Do biryani dodajemy jogurt czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę. Dodajmy przyprawy i namoczony ryż. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody zasypujemy ziołami, przykrywamy i gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
3. Podajemy posypane kolendrą

Smacznego! 

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 6 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Żel UV 5ml
7,50PLN
Narożniki
Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
MEBLE PIOTR PASIEKA
Sypialnia Orzech Włoski/ Czarny lub Dąb Denver
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Szczotki do włosów tytanowe Termix
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
0

Czteroosobowa rodzina marnuje rocznie żywność wartą nawet 3 tys. zł

Zgodnie z danymi Programu Racjonalizacji Strat i# Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM), ok. 40% marnowanej żywności w Polsce generują produkcja, przetwórstwo i dystrybucja, a 60% – konsumenci. To oznacza, że za wyeliminowanie problemu odpowiedzialni są wszyscy: od producentów rolnych zaczynając, poprzez przetwórców i sieci handlowe, na gospodarstwach domowych kończąc.

(czytaj więcej)
0

Znaczki upamiętniające beatyfikacje Prymasa Tysiąclecia oraz Matki Czackiej

Poczta Polska wprowadza do obiegu dwa znaczki upamiętniające# proces beatyfikacyjny Kardynała Stefana Wyszyńskiego oraz matki Elżbiety Róży Czackiej. Emisje obu walorów zaplanowano na 12 września br., dzień uroczystej mszy beatyfikacyjnej.

(czytaj więcej)
0

Pomysł na domowy makaron. Jak zrobić go samodzielnie w domu?

Jesienna dieta to okazja do eksperymentowania i# próbowania nowych smaków. Bogactwo grzybów, warzyw czy orzechów pozwoli, nawet początkującym, poczuć się jak prawdziwy szef kuchni. Dynia, cukinia, papryka czy bakłażan będą idealnie komponować się z wszelkiego rodzaju sosami i makaronami. Jeżeli chcemy zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, warto zrobić wszystko od podstaw. W tekście znajdziesz pomysł na makaron oraz rady z jakiego gadżetu kuchennego warto skorzystać, aby gotowanie było szybsze i łatwiejsze.

(czytaj więcej)
0

Coraz więcej e-Polaków. Tysiące elektronicznych zgłoszeń narodzin

Tylko w tym roku Polacy zgłosili online przyjście na świat ponad 100 tysięcy dzieci. W sumie - z naszej e-usługi skorzystali już niemal 350 tysięcy razy.

(czytaj więcej)