Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:

03 maja 2020

Sezon grillowy czas zacząć. Mamy dla Was kilka niebanalnych przepisów

fot. infoWire.pl

fot. infoWire.pl

Można lubić eleganckie restauracje, których wystrój potrafi zachwycić, a posiłek wymaga #założenia strojów wieczorowych. Można też kolekcjonować ozdobną porcelanę i kompletować zastawy, które są wyciągane z kredensu tylko na specjalne okazje. Gdy jednak zaczyna robić się ciepło, najbardziej kuszące wydaje się przygotowywanie grillowanych przekąsek na ruszcie. Do wyboru mamy zarówno grill klasyczny, jak i ten elektryczny. Nic tak nie zaostrza apetytu, jak świeże powietrze – nawet to w przydomowym ogródku!

Stare przysmaki w nowym stylu

Zorganizowanie grilla to idealny sposób na spędzenie czasu we własnym domu. Zrobienie zakupów, zamarynowanie produktów i rozpalenie ognia zajmuje tylko kilka chwil. Tym bardziej można trochę zaszaleć z grillowym menu, zamiast iść na łatwiznę i po raz kolejny podawać kiełbaski w towarzystwie kajzerki. Ten znany na wylot specjał warto odświeżyć, faszerując mięsne kawałki cebulą. Może skusicie się na currywurst z aromatycznym sosem? Proste dodatki są w stanie diametralnie zmienić oblicze grillowanego smakołyku. Podobnie rzecz wygląda z ziemniakami. Choć wiele osób przepada za ich tradycyjnym wydaniem, nawet najlepsza receptura może spowszednieć. Tym razem podajcie je jako apetyczne łódeczki z wybornym nadzieniem, w którego składzie znajdzie się wędzony łosoś. Ze szpinakiem również prezentują się fenomenalnie.

Na ruszcie nie może zabraknąć mięsnych kąsków. Pamiętajcie o ich wcześniejszym marynowaniu w ziołach. Nie tylko nadadzą gotowej potrawie wspaniałego aromatu i smaku, ale wpłyną także na jej soczystość i skrócą czas pieczenia. Dla wielu fanów grillowania zaskoczeniem mogą być krewetki lub kalmary z rusztu. Ich przyrządzenie wcale nie wymaga wieloletniej praktyki kucharskiej. Wołowe steki to prawdopodobnie klasyka gatunku. Z kolei żeberka lub pikantne skrzydełka można połączyć z nieco bardziej zaskakującymi dodatkami niż tylko keczup. Szukacie oryginalnego sposobu na powszechnie uwielbianą karkówkę? Przygotujcie ją w miodowej glazurze według receptury szefa kuchni Knorr. Palce lizać!

Karkówka w miodowej glazurze

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
  • 100 ml ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 10 g startego imbiru
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso na steki o grubości około 1 cm. Zbyt duże kawałki możesz podzielić na dwie części.
  2. Połącz w naczyniu wędzoną paprykę, musztardę, miód, imbir, ketchup oraz Przyprawę do grilla Knorr. Steki obtocz w marynacie i odstaw na przynajmniej 12 godzin do lodówki.
  3. Grilluj karkówkę pod przykryciem na aluminiowych tackach, na średnio rozgrzanym ruszcie, przez około 20 minut. Co kilka chwil obracaj mięso na drugą stronę i posmaruj resztą przygotowanej marynaty. Poczekaj, aż mięso zmięknie, a glazura skarmelizuje się na jego powierzchni.

Nie tylko ziemniaki, czyli moc warzyw na ruszcie

Skoro wiosna w pełni, wykorzystajcie wszystkie jej atuty – w tym świeże warzywa, których jest coraz więcej. O ziemniakach zostało już sporo powiedziane. Na grillu nigdy nie zawodzą! Zadbajcie jednak o różnorodność na talerzach. Grillowane szparagi świetnie pasują do sałatek, które są nieodzownym dodatkiem do potraw z grilla. Coraz częściej na ruszcie lądują cebule, cukinie, pomidory, papryki i bakłażany.

Mniej oczywistym, ale równie smacznym pomysłem jest przygotowanie grillowanych kabaczków, karczochów, kwiatów cukinii oraz cykorii. Wyśmienicie smakuje grillowana kukurydza oraz seler – czas zerwać z opinią, że sprawdza się tylko jako element włoszczyzny, niezbędnej do ugotowania niedzielnego rosołu. Zupełnie nowego smaku nabiorą też grillowane brokuły oraz marchew. Dobrze jest najpierw krótko je podgotować i dopiero po tym zabiegu ułożyć na grillu.

Podając warzywa, trzeba zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Bez sosów i dipów ani rusz! W najprostszych wariantach wystarczą jogurt naturalny i czosnek albo mięta. Oliwkowy dip okaże się bardziej wyrazisty. Pietruszkowe pesto idealnie podkreśli smak warzyw na gorąco. Salsa pomidorowa lub owocowa (np. z mango i brzoskwini) to propozycje uniwersalne, które będziecie stosować nawet podczas zimowych imprez w domowym zaciszu. Jeśli szukacie atrakcyjnego sposobu na podanie grillowanych jarzyn, szaszłyki z warzyw to nasz sprawdzony patent.

Szaszłyki z warzyw

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 10 cebulek szalotek
  • 1 batat
  • 1 papryczka habanero z puszki

Marynata:

  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • kawałek ostrej papryczki chili
  • 2 gałązki listków mięty
  • 2 gałązka bazylii

Dip:

  • 1 papryczka habanero z puszki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 60 g majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana, cukinię, batata i papryki pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół. Posiekaj miętę oraz bazylię.
  2. Do kielicha miksera wlej jogurt, a następnie dodaj czosnek, imbir, chili i Przyprawę do grilla pikantną Knorr. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  3. Do przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i ponadziewaj je na patyki do szaszłyków.
  4. Grilluj warzywa na aluminiowych tackach pod przykryciem, na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut. Przewróć szaszłyki co jakiś czas. Gotowe podawaj z dipem z papryczki habanero.
  5. Przygotuj dip. W tym celu wymieszaj w mikserze majonez, papryczkę habanero, jogurt oraz sok z limonki. Całość starannie zmiksuj. 

Owoce na gorąco

Deser z grilla wydaje się dość abstrakcyjnym pomysłem? Wcale nie! Wystarczy skosztować pieczonych bananów z czekoladą i wiórkami kokosowymi – żaden łasuch nie odmówi sobie dokładki. Skorzystajcie z dobrej, grillowej passy, kładąc na ruszcie jabłka posypane cynamonem, gruszki, ananasy oraz brzoskwinie. Idealnym dodatkiem do takiej przekąski są drobno pokruszone orzechy – włoskie, laskowe, piniowe. Cytrusy z grilla? Bardzo chętnie! W przypadku pomarańczy, grejpfrutów i limonki trzeba szczególnie uważać na czas pieczenia. Bądźcie czujni, ponieważ łatwo je przypalić. Wykorzystajcie tackę do grillowania, by ułożyć na niej owoce leśne. Na ciepło okażą się idealnym zwieńczeniem kremowych i lodowych deserów.

Owoce z rusztu świetnie smakują solo, stając się interesującym urozmaiceniem menu, w którym zwykle dominują wytrawne smaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je w sałatkach lub na talerzu obok mięsnych frykasów. Sprawdzą się jako jeden ze składników kuszących szaszłyków.

Brzoskwinie curry z grilla

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka Przyprawy Czerwone Curry Knorr
  • 1 cytryna
  • 0,5 opakowania sera feta
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 5 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki syropu z owoców granatu lub daktyli (melasa)

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel brzoskwinie na pół, wyjmij ze środka pestki oraz skrop owoce olejem i posyp Przyprawą Czerwone Curry Knorr.
  2. Brzoskwinie grilluj z dwóch stron po około 2 minuty.
  3. Gotowe owoce połóż na talerzu. Posyp brzoskwinie rozdrobnionym serem feta, pokruszonymi orzechami, a następnie skrop sokiem z cytryny oraz syropem z owoców granatu lub daktyli. Danie podawaj z listkami mięty.     

Materiał: infoWire.pl

Oceń artykuł: 18 13

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Usługi pełnienia stanowiska Inspektora Ochrony Danych Osobowych
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Budowa magazynów
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
0

Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy

Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia

Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.

(czytaj więcej)
0

Społeczne sadzenie lasu. Akcja żołnierzy Obrony Terytorialnej

27 marca kujawsko-pomorscy Terytorialsi z kompanii #dowodzenia, 81 batalionu lekkiej piechoty z Torunia, 83 batalionu lekkiej piechoty z Grudziądza oraz pracownicy cywilni RON wraz Dowódcą 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej płk Marcinem Dojasiem w ramach kolejnej udanej współpracy Brygady z leśnikami wzięli udział w akcji społecznego sadzenia lasu.

(czytaj więcej)
0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)