Dziś mamy 22 października 2020, czwartek, imieniny obchodzą:

05 czerwca 2020

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

Choć dla niektórych może być to zaskoczeniem, Polska jest jednym z najuboższych w zasoby wodne państw Europy. W naszym kraju rocznie na jednego mieszkańca przypada 1600 m3 wody, a w trakcie suszy ten współczynnik spada jedynie do 1000 m3. Dla porównania, w słonecznej Grecji każdego roku na osobę przypada aż 6700 m3.

Michał Kurtyka, Minister Klimatu, nieustanie przypomina, że oszczędzanie wody to kwestia nawyków. – Pora zmienić nasze przyzwyczajenia. Zamiast osuszać powinniśmy nawadniać. 73 procent wody opadowej w Polsce nie jest zatrzymywane w systemie wodnym, dlatego tak ważnym jest aby ją retencjonować, zatrzymać. Woda to cenny skarb, o który musimy wszyscy zadbać – podkreśla.

Dobrym rozwiązaniem jest np. szersze wykorzystywanie deszczówki. W ten sposób zgromadzony zasób posłuży m.in. do podlewania ogrodu, dzięki czemu zużyjemy mniej wody pitnej i zaoszczędzimy pieniądze.

Wystarczy dobry pomysł

– Ciekawym rozwiązaniem są ogrody deszczowe, czyli instalacje w formie podwyższonych rabat na odpowiednim podłożu, gromadzące wodę podczas opadów. Pozwalają one na późniejsze, stopniowe oddawanie jej do ekosystemu, a dodatkowo stanowią nieoceniony walor estetyczny – zauważa Sławomir Mazurek, Główny Ekolog Banku Ochrony Środowiska.

Inwestycje umożliwiające retencjonowanie wody lub jej pozyskiwanie w dłuższej perspektywie znacząco odciążą domowy budżet oraz przyczynią się do poprawy niekorzystnego bilansu wodnego w naszej najbliższej okolicy.

Materiał: Mateusz Patoła

Oceń artykuł: 3 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sprawdzanie geometrii kół
Meble młodzieżowe i dziecięce
Naczepa platforma
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Odchudzanie
Posnet XL
sugerowana cena producenta: 3431,70PLN
Fotokubek z kolorowym uchwytem w kształcie serca
24,90PLN
Gabinet / jadalnia / pokój dzienny
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)