Dziś mamy 18 czerwca 2025, środa, imieniny obchodzą:

17 czerwca 2025

Wyniki konkursu "Smaki Trzech Dolin". Sadkowski chleb doceniony

fot. KP

fot. KP

- Pyszne jedzenie, rękodzieło, muzyka na żywo i ponad# 60 wystawców z całego regionu! - tak reklamował wójt Sicienka Piotr Chudzyński sobotnią (14 czerwca) imprezę plenerową, czyli V Jarmark Produktów Lokalnych w Sicienku. Zapowiedzi spełniły się w całej pełni.

Warto było przyjechać w sobotę do Sicienka na V Jarmark Produktów Lokalnych. Pogoda dopisała. – Ludzi jest może nieco mniej niż w zeszłym roku, ale stale przyjeżdżają kolejni – mówi wójt Sicienka Piotr Chudzyński. – Oprócz stoisk przygotowaliśmy jeszcze dodatkowe atrakcje – dodaje. Faktycznie był m.in. konkurs picia soku na czas, obieranie jabłka (na jak najdłuższą obierzynę). Był pokaz kulinarny „Gotowanie bez resztek”. Panel dyskusyjny pt. „Żywność na okrągło, czyli Zero Waste w i od kuchni”.

Najważniejszym punktem jarmarku był konkurs „Smaki Trzech Dolin” (organizatorami byli: Lokalna Grupa Działania „Trzy Doliny”, Centrum Kultury w Sicienku). Oceny potraw dokonywało jury w składzie: Beata Chełminiak – ODR Minikowo, Joanna Franczak – restauratorka, Waldemar Sieńko – inspektor WIJHARS, Izabella Katarzyna Bryś – LGD Trzy Doliny.

Wyniki konkursu „Smaki Trzech Dolin”

Produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego

1. Danuta i Piotr Krzewscy – za wędzoną polędwicę wieprzową

2. Kozia Manufaktura – za ser kozi „Świeżak” z przyprawami

3. Robert Henke – za kiełbasę swojską schabową

Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego

1. Oporzynka Chleb Tradycyjny – za chleb wiejski

2. Spółdzielnia w Sadkach – za chleb sadkowski

3. KGW Dąbrówka Nowa – za ketchup z dyni

Gotowe potrawy

1. KGW „OsóWianki” z Osówca – za polędwiczkę w sosie porowym z kluchami

2. KGW Aktywni Pawłówka – za polędwiczki z puree ziemniaczano-gruszkowym

3. Jolanta Grygiel – za pstrąga w liściach kapusty

Produkty mieszane (ciasta, desery, napoje)

1. KGW Dąbrówka Nowa – za bezglutenową wariację czekoladową z czarną porzeczką

2. Katarzyna Draus-Latała – za drożdżówkę z kruszonką

3. Arleta Bruska – za chałwę marchewkową

Nagroda publiczności

Leokadia Wysocka z Mąkowarska – za zraz z gęsiny.

Na koniec przybyli na jarmark degustowali konkursowe potrawy.

Oceń artykuł: 8 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Misster, w dniu 18-06-2025 08:27:31 napisał:

    A gdzie prężne koło gospodyń z Pozowa z głównym glodomorem powiatu. Czyżby Zadbalski nie pojawił się na darmowym żarełko i nic nie wziął w torby?

    odpowiedz

    • -1 (1)

    Www, w dniu 18-06-2025 09:48:54 napisał:

    Najgorszy chleb sadkowski!

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Cola, w dniu 18-06-2025 14:30:59 napisał:

    Piekarnia na miejscu a chleb ciężko kupić

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Audyt środowiskowy
3000PLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
KOBIZE
500PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Budowa hal
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Zmodernizowany pojazd już na torach. Od wczoraj dostępny dla podróżujących

Z radością informujemy, że zmodernizowany pojazd# SA136 oficjalnie wjechał na wielkopolskie trasy!

(czytaj więcej)
0

30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie. To już trzy dekady (film)

Trzy Dekady – 30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie!

(czytaj więcej)
0

Szkolenie dobiegło końca. Techniki przetrwania w warunkach leśnych

W minioną niedzielę zakończył się blok szkoleniowy# z technik przetrwania SURVIVAL ADVENTURE Kowalewko.

(czytaj więcej)