Dziś mamy 20 października 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

Ciekawostki

19 września 2020 0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)
17 września 2020 0

Sycąca, aromatyczna i smaczna. Przepis na krem z dyni z czerwoną soczewicą

Rozgrzewająca zupa krem z dyni to jesienny klasyk na naszych stołach.# Sycąca, aromatyczna i niezwykle smaczna.

(czytaj więcej)
16 września 2020 9

Coraz więcej legalnie pracujących cudzoziemców. Większość stanowią Ukraińcy

Coraz więcej obcokrajowców legalnie pracuje w Polsce. Obecnie jest ich ponad 658 tys. Jeszcze #dwa miesiące temu było ich o blisko 53 tys. mniej. W większości są to obywatele Ukrainy, Białorusi i Gruzji. Do ubezpieczeń społecznych zgłoszeni są również obywatele bardziej odległych, często egzotycznych krajów. To osoby pochodzące m.in. z Botswany, Republiki Zielonego Przylądka czy Wysp św. Tomasza.

(czytaj więcej)
16 września 2020 5

Dziura ozonowa jest coraz mniejsza. To efekt wysiłków całego świata

Dziura ozonowa od lat jest przedmiotem zmartwień naukowców na całym świecie. Walka o #przywrócenie odpowiedniej kondycji ozonosferze – tak ważnej dla zdrowia i życia nie tylko ludzi, ale także zwierząt i roślin – zjednoczyła ekspertów i polityków z wielu zakątków globu. A co najważniejsze, przynosi efekty. Z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych 16 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej.

(czytaj więcej)
30 sierpnia 2020 0

Postaw na orientalne potrawy. Pyszne przepisy z azjatyckim akcentem

O kuchni orientalnej można rozprawiać długimi godzinami i napisać niejedną książkę, a temat nadal #nie będzie wyczerpany. Jesteście głodni wiedzy? Najlepiej zdobywać ją w praktyce przez… degustację. Kuchnia Dalekiego Wschodu staje się coraz bliższa polskim smakoszom. Choć kompozycje smakowe bywają zaskakujące, to wyraziste smaki, kuszące aromaty i kolorystyka sprawiają, że orientalnym potrawom nie można się oprzeć. Zachęcamy do wspólnego poznawania azjatyckiej kuchni.

(czytaj więcej)
12 sierpnia 2020 0

Szpik kostny jest „fabryką” krwinek. Co się dzieje, gdy pojawia się nowotwór krwi?

Ludzki organizm działa jak dobrze zaprojektowane miasto, w którym każdy element ma #określoną, istotną funkcję. I tak, rolę ulic, za pomocą których odbywa się transport niezbędnych do życia produktów - pełnią żyły i tętnice. Układ kostny jest rusztowaniem dla całego ciała, ale jednocześnie konstrukcją ochronną dla narządów wewnętrznych. Poszczególne komórki to mieszkańcy - muszą być silne i zdrowe, żeby móc stale rozbudowywać i odnawiać swoje „miasto”. Tak właśnie działa zdrowy organizm. A co się dzieje, gdy pojawia się nowotwór krwi? Jaką rolę wówczas pełni szpik?

(czytaj więcej)
25 lipca 2020 0

Gry i aplikacje Bezpieczny Przejazd. Sprawdź swoją wiedzę

Wakacyjne podróże ciekawe i bezpieczne z grami i aplikacjami Bezpieczny Przejazd. Dostęp #do informacji demaskujących fake newsy na temat zachowania na przejazdach. Tak PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zachęcają dzieci, młodzież i dorosłych do rozszerzania wiedzy, która zapewni bezpieczne korzystanie z przejazdów kolejowo-drogowych. Działania prowadzone są w ramach kampanii społecznej Bezpieczny Przejazd.

(czytaj więcej)
21 lipca 2020 0

Czas wakacji i wyjazdów. Jak pielęgnować niemowlę w upalne dni?

Jest lipiec, czas wakacji i czas wyjazdów. Mimo trudnej sytuacji związanej z #koronawirusem, jaka obecnie panuje w Polsce i na całym świecie, na pewno większość z nas planuje urlopy. Dlatego warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii w planowaniu takiego wyjazdu z maluszkiem. W głowach świeżo upieczonych mam często pojawia się wiele wątpliwości, dotyczących postępowania z maleństwem. Na pewno zastanawiacie się jak swoją pociechę ubrać w upalny dzień, jak wybrać się z nią w podróż czy jak zabezpieczyć skórę przed promieniami słonecznymi? – radzi Janina Frączek, położna, laureatka 6. edycji ogólnopolskiego konkursu “Położna na medal”.

(czytaj więcej)
01 lipca 2020 1

Kolorowo na talerzu. Siła warzyw w codziennej diecie

Istotna rola warzyw w codziennej diecie nie wydaje się nowym i zaskakującym #tematem. Świadomość to jedno, ale co z praktyką?

(czytaj więcej)
26 czerwca 2020 0

Słodzić czy nie słodzić? Po które zamienniki cukru warto sięgnąć?

Cukier jest obecny w większości produktów i często nie zdajemy sobie sprawy z #tego, jak dużo go spożywamy. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie bez niego życia, powstało wiele zdrowych zamienników. O tym, po które szczególnie warto sięgnąć, opowiada Gaja Kuroń, dietetyczka i ekspertka kulinarna.

(czytaj więcej)
25 czerwca 2020 0

Wakacje 2020. Co zrobić, by bezpiecznie dotrzeć do celu?

Wakacje 2020 z pewnością przejdą do historii jako „niezapomniane”, z uwagi na #specyficzną sytuację epidemiologiczną na świecie i związane z tym ograniczenia. Po kilku miesiącach przymusowej izolacji, dzięki poluzowaniu obostrzeń otrzymaliśmy zielone światło m.in. na wyjazdy wakacyjne.

(czytaj więcej)
23 czerwca 2020 1

Lato czeka, a wraz z latem czeka… kuchnia. Wakacyjny jadłospis bez nudy

Stało się! Data w kalendarzu jednoznacznie wskazuje, że oficjalnie można rozpocząć #sezon letni. Na ten moment czekał każdy zmarzluch, który za wakacyjnymi temperaturami tęsknił już od jesieni. Lato to czas, kiedy myśli beztrosko krążą wokół niebieskich migdałów, a grube płaszcze oraz swetry zamienia się na lekkie ubrania i kolorowe kapelusze. Rewolucji ulega także jadłospis. Podpowiadamy, co jeść podczas lata, by było smacznie i różnorodnie.

(czytaj więcej)
23 czerwca 2020 1

Pandemia koronawirusa obniżyła dochody aż 7 na 10 konsumentów

Nie będzie powrotu do rzeczywistości sprzed pandemii Covid-19, a skutki finansowe obecnego kryzysu# będziemy odczuwać przez kilka, jak nie kilkanaście następnych lat. Czas pokaże, czy spełnią się te i inne czarne scenariusze tworzone przez ekspertów na całym świecie.

(czytaj więcej)
12 czerwca 2020 4

Krwi nie można wyprodukować. Dlaczego warto ją oddawać? Czy to bezpieczne?

Krew to lek, którego nie da się wyprodukować w laboratorium. Mimo że badania w kierunku #wyhodowania jej syntetycznego odpowiednika trwają od lat, to nadal pozostają w fazie testów. Bieżące zapotrzebowanie na krew jest jednak ogromne i stale rośnie – szczególnie w okresie letnim. Dlatego ideę krwiodawstwa powinno się szerzyć i promować w społeczeństwie. Kto może zostać honorowym krwiodawcą, dlaczego warto oddawać krew i czy jest to bezpieczne?

(czytaj więcej)
07 czerwca 2020 0

Ogród - miejsce wypoczynku i zabaw. Zadbaj w nim o bezpieczeństwo dzieci

Własny ogród, nawet najmniejszy, jest dziś na wagę złota. Doceniają go teraz szczególnie #rodzice, bo dzięki niemu dzieci mogą niemal bez ograniczeń spędzać czas na świeżym powietrzu. Należy jednak pamiętać, by zadbać o bezpieczeństwo najmłodszych na posesji i dokładnie przemyśleć jej aranżację. Zebraliśmy 5 kluczowych zasad, które musimy wziąć pod uwagę, urządzając przydomową przestrzeń.

(czytaj więcej)
07 czerwca 2020 0

Jak nie marnować żywności? Poznaj kilka cennych wskazówek

Wielu z nas coraz częściej zastanawia się, jak żyć bardziej świadomie z założeniem, by #codzienne działania nie wpływały negatywnie na środowisko naturalne. Warto wprowadzać zmiany etapami, zaczynając od codziennych czynności, takich jak np. przemyślane zakupy, a w dalszej kolejności świadome gotowanie. W ten sposób każdy z nas może realnie ograniczyć zjawisko marnowania żywności, które nadal stanowi poważny problem, także w Polsce, gdzie marnuje się aż 247 kg rocznie żywności na osobę! Poznaj kilka zasad Akademii Uwielbiam, które pomogą ograniczyć straty w kuchni!

(czytaj więcej)
02 czerwca 2020 0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)
23 maja 2020 0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)