Dziś mamy 16 września 2021, czwartek, imieniny obchodzą:

Gotuj z nami

04 września 2021 1

Koktajl z banana z orzechami. Wypróbuj przepis na pyszny podwieczorek

Pomysłów w internecie na pyszny podwieczorek nie# brakuje. Z pewnością można# powiedzieć, że koktajle zyskały na popularności. Dzisiaj prezentujemy przepis na koktajl z banana z orzechami i ciecierzycą.

(czytaj więcej)
02 września 2021 0

Przed jesienią wzmocnij odporność. Przepis na konfiturę z pigwy z imbirem

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Warto pomyśleć już teraz o# wzmocnieniu swojej odporności. Przedstawimy przepis na konfiturę z pigwy z imbirem.

(czytaj więcej)
26 sierpnia 2021 0

Sałatka z mieszanką ryżu i łososiem. To doskonały przepis na kolację

Błyskawiczna i smakowita sałatka z zaskakującą# mieszanką ryżów – dzikiego i parboiled – to doskonały sposób na pyszna kolację lub lekki obiad. Przekonajcie się, jak łatwo przygotować wyjątkowe danie!

(czytaj więcej)
24 sierpnia 2021 0

Pyszne desery dla miłośników aksamitnych smaków. Czy znasz ich tajne receptury?

Jaki jest sekret rozpływających się w ustach ciast i deserów?# Kluczowe są składniki. Wybitne w smaku wypieki bazują na dobrej jakości jajach, maśle, mleku czy serze. Jest jeszcze jeden ważny element, przesądzający o efekcie końcowym - temperatura. Jak wykorzystać tę wiedzę, by tworzyć dzieła godne mistrzów cukiernictwa? Zdziwisz się, jak wielką różnicę może zrobić niewielka zmiana.

(czytaj więcej)
23 sierpnia 2021 0

Bezglutenowa potrawka orientalna z ryżem. Wypróbuj przepis

Naturalnie bezglutenowy ryż Ocelio może być podstawą setek pysznych i aromatycznych dań.

(czytaj więcej)
20 sierpnia 2021 1

Smaki wakacji bez wyjeżdżania za granicę. Kulinarne inspiracje

W minione wakacje pandemia pokrzyżowała nam podróżnicze# plany, a i w tym roku są tacy, którzy nie zdecydowali się na zagraniczne wyjazdy. Jeśli tęsknisz za pięknymi widokami i brakuje Ci wyjątkowych, wakacyjnych smaków, wybierz się w kulinarną podróż bez wychodzenia z domu. Według naszego planu wycieczki, jednego dnia odwiedzisz Turcję i Anglię – kraje, w których królują zupełnie różne, ale równie ciekawe smaki!

(czytaj więcej)
18 sierpnia 2021 1

Pieczony pstrąg na sałatce z kuskusem i warzywami. Zobacz przepis!

Sezon grillowy powoli dobiega końca, ale# pysznego pstrąga można przygotować również w zaciszu własnej kuchni. Sprawdźcie wyśmienitą propozycję na pieczonego pstrąga, podawanego na tabbouleh, czyli klasycznej libańskiej sałatce z kuskusem i warzywami. Smacznego!

(czytaj więcej)
12 sierpnia 2021 1

Śniadanie mistrzów. Przepis na owsiankę tradycyjnie i inaczej

Owsianka – dla jednych ulubione śniadanie, a dla drugich# koszmar z dzieciństwa. Jak sprawić, aby płatki owsiane, tak bogate w składniki odżywcze, przypadły do gustu każdemu? Przepis na owsiankę nie musi być nudny, a z odpowiednimi składnikami łatwo wyczarować coś więcej niż mleko i płatki. Przepis na owsiankę to przepis na wspaniałe śniadanie

(czytaj więcej)
06 sierpnia 2021 0

A to ci rybka. Najlepsze wakacyjne przepisy na ryby

Jedzenie ryb to już nie tylko tradycja świąteczna, ale# obowiązkowy element jadłospisu. Serwowane w restauracjach, z chęcią przenoszą się do naszych domów, pokazując swoje najsmaczniejsze oblicze. Dla każdego coś dobrego! Ryby charakteryzują się delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, które dobrze komponuje się z całą gamą różnorodnych składników. Dobrze włączyć je również do letniego menu. Przynęta gotowa? Sięgnij po najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr, a ryba sama zwabi się na talerz!

(czytaj więcej)
04 sierpnia 2021 0

Sierpień w kuchni. Co jeść, aby było smacznie i zdrowo

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia każdego# dnia powinno się spożywać minimum 400 g warzyw. Zdrowa i urozmaicona dieta jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a korzystając z sezonowych darów natury, nie trzeba przepłacać. Przepis na cukinię faszerowaną mięsem będzie świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad, a bakłażan lub papryka sprawdzą się jako dodatek podkreślający charakter najróżniejszych potraw.

(czytaj więcej)
29 lipca 2021 1

Zielona soczewica to pyszny dodatek lub baza do zup. Zobacz przepis!

Zielona soczewica to ważny składnik diety# wegetariańskiej, ale również pyszny dodatek lub baza do zup i różnego rodzaju dań. Polecamy przepis na wyborną zupę z zielonej soczewicy z aromatycznym serem korycińskim.

(czytaj więcej)
27 lipca 2021 0

Ryż, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Przepis na szybki obiad

Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i# aromatów. Dziś przygotowaliśmy przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!

(czytaj więcej)
25 lipca 2021 0

Ze spiżarnianej półki. Pomysły na wytrawne przetwory

Sezon na przetwory w pełni. Jeśli dżemy i konfitury czekają już w Twojej# spiżarni w pogotowiu, by w mroźne zimowe dni przywołać wspomnienie lata albo po prostu słodkie przetwory to nie Twoja bajka, postaw na te wytrawne – zarówno z warzyw jak i owoców. Idealne do serów, mięs czy chrupiącego pieczywa, a także jako wstęp do innych, bardziej wyszukanych potraw. Oto nasze propozycje na lato 2021.

(czytaj więcej)
22 lipca 2021 2

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj makaron z warzywami

Makaron to lekki i szybki dodatek do# wielu dań. Polecamy przepis na przygotowanie aromatycznego i bezglutenowego dania z estetycznym makaronem muszelki z dodatkiem warzyw, ziół i pieczarek. Danie idealnie nadaje się na letni obiad, szczególnie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.

(czytaj więcej)
21 lipca 2021 3

Każdy ma te składniki w kuchni. Dania bez mięsa też są pyszne

Lato w pełni, a z nim ochota na lekkie i# pożywne potrawy pełne świeżych warzyw. Rezygnujemy z ciężkostrawnych i bardzo sycących dań, nie chcąc gromadzić zbędnych zapasów energii, jak robimy to na zimę. To także miejsce na pyszne desery z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy arbuz. Prawdziwie lekkostrawną dietą jest wegetariańska, w której rezygnujemy z tłustego mięsa na rzecz warzyw, strączków czy kasz. Jakie dania wegetariańskie przygotujemy z prostych składników, który każdy z nas ma w kuchni, a które pomogą nam przetrwać upalne dni?

(czytaj więcej)
14 lipca 2021 0

Podróże śladami smaków. Czyli podział serów na kraje i regiony

Planujesz wyjazd w czasie urlopu? Wiele osób ma problem z tym, by# nadążyć za ciągle zmieniającymi się ograniczeniami, związanymi z pandemią COVID-19. Ta niepewność skutecznie zniechęca niektórych do wojaży. Jaką więc obrać alternatywę, zamiast chorwackiej podróży śladami bohaterów serialu Gry o Tron? Proponujemy podróże śladami smaków. Konkretnie serów. Biorąc pod uwagę podział serów i ich zróżnicowanie ze względu na regiony i kraje, z których pochodzą, szykuje się podróż dookoła świata. I to praktycznie bez wychodzenia z domu.

(czytaj więcej)
13 lipca 2021 0

Czekoladowy deser z tofu. Idealny dla małych i dużych smakoszy

Tofu na deser – niemożliwe? A jednak! Aksamitny, delikatny a do# tego zdrowy i oryginalny – taki właśnie jest deser z tofu, owocami i orkiszowym spodem z ciasteczek. Idealny na letnie upały, prosty w przygotowaniu, efektowny i co najważniejsze - świetnie nadaje się dla amatorów słodyczy w każdym wieku – nawet dla najmłodszych dzieci po 1 r.z. Smacznego!

(czytaj więcej)
06 lipca 2021 0

Wykorzystaj w kuchni produkty sezonowe. Zobacz sprawdzone przepisy!

Jedzenie produktów sezonowych jest nie tylko wspaniałe dla# naszego zdrowia. To także wyraz wsparcia dla naszej planety. Kolejny atut? Wiedząc, na który owoc lub warzywo jest teraz sezon, możesz zaoszczędzić pieniądze. Jedzenie sezonowych potraw sprawi także, że Twoje posiłki będą smakować zdecydowanie lepiej. Wybór sezonowych składników i łączenie ich np. z klasycznymi serami czy domowym nie są trudne, wymagają jednak trochę wiedzy i planowania. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o gotowaniu sezonowym.

(czytaj więcej)
0

Czteroosobowa rodzina marnuje rocznie żywność wartą nawet 3 tys. zł

Zgodnie z danymi Programu Racjonalizacji Strat i# Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM), ok. 40% marnowanej żywności w Polsce generują produkcja, przetwórstwo i dystrybucja, a 60% – konsumenci. To oznacza, że za wyeliminowanie problemu odpowiedzialni są wszyscy: od producentów rolnych zaczynając, poprzez przetwórców i sieci handlowe, na gospodarstwach domowych kończąc.

(czytaj więcej)
0

Znaczki upamiętniające beatyfikacje Prymasa Tysiąclecia oraz Matki Czackiej

Poczta Polska wprowadza do obiegu dwa znaczki upamiętniające# proces beatyfikacyjny Kardynała Stefana Wyszyńskiego oraz matki Elżbiety Róży Czackiej. Emisje obu walorów zaplanowano na 12 września br., dzień uroczystej mszy beatyfikacyjnej.

(czytaj więcej)
0

Pomysł na domowy makaron. Jak zrobić go samodzielnie w domu?

Jesienna dieta to okazja do eksperymentowania i# próbowania nowych smaków. Bogactwo grzybów, warzyw czy orzechów pozwoli, nawet początkującym, poczuć się jak prawdziwy szef kuchni. Dynia, cukinia, papryka czy bakłażan będą idealnie komponować się z wszelkiego rodzaju sosami i makaronami. Jeżeli chcemy zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, warto zrobić wszystko od podstaw. W tekście znajdziesz pomysł na makaron oraz rady z jakiego gadżetu kuchennego warto skorzystać, aby gotowanie było szybsze i łatwiejsze.

(czytaj więcej)
0

Coraz więcej e-Polaków. Tysiące elektronicznych zgłoszeń narodzin

Tylko w tym roku Polacy zgłosili online przyjście na świat ponad 100 tysięcy dzieci. W sumie - z naszej e-usługi skorzystali już niemal 350 tysięcy razy.

(czytaj więcej)