Dziś mamy 21 grudnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:

09 grudnia 2024

Jury oceniło smak ponad 50 potraw. Wyłoniono laureatów

fot. Stowarzyszenie

fot. Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk"

Kto był z nami na sobotnim Festiwalu Tradycji i Smaku# w Mroczy? Byliśmy świadkami połączenia dwóch imprez: III Jarmarku św. Mikołaja oraz XX Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk".

 

Jeżeli Was nie było, albo umknęły Wam wyniki konkursu kulinarnego, wszem i wobec ogłaszamy:

Jury w składzie: Margareta Machnik-Król, Anna Sergott oraz Waldemar Kiełpikowski dokonali oceny 52 potraw/produktów i wybrali, co następuje:

- w kategorii: „Smacznie i zdrowo, czyli zioła na nowo” – dania z ziołami z regionu:

I miejsce: KGW w Mroczy za herbatkę babci Honoratki,

II miejsce: OSP Wiele za zupę zaklepusy z pokrzywą,

III miejsce: KGW Wiele za naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem.

- w kategorii: „Kapuściane wariacje” – kapusta w roli głównej:

I miejsce: KGW Dobieszewko za kapustę faszerowaną,

II miejsce: KGW "BIS" z Sadek za bigos rybny,

III miejsce: KGW Noteckie Kobietki za bigos staropolski.

- w kategorii: „Piernik tradycyjny” – piernikowe słodkości:

I miejsce: Stowarzyszenie "Wspólny cel" z Wąsosza za słodkości w piernikowym garncu,

II miejsce: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za piernik krajeński,

III miejsce: KGW Chrząstowo za ciasto piernikowe.

W tegorocznej edycji konkursu została również przyznana nagroda Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza, którą otrzymało KGW w Michalinie za piernika z mąki żytniej.

Wszystkim laureatom serdecznie raz jeszcze gratulujemy.

Przypominamy, że w ręce zwycięzców trafiły: namioty wystawiennicze ekspresowe, kociołki elektryczne oraz składane stoły cateringowe. Wszyscy ponadto otrzymali nagrody za uczestnictwo.

Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk" był wspólną inicjatywą partnerów Ekomuzeum Doliny Noteci realizowaną przez nasze Stowarzyszenie w ramach działania komunikacyjnego: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”.

Materiał: Joanna Bałdyga / Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk"

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 12 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Podwyżka płacy minimalnej. Od stycznia pensje w górę

Od 1 stycznia 2025 roku wzrośnie minimalne wynagrodzenie #za pracę. Będzie ono wynosiło 4666 zł brutto, czyli 3510,92 netto. Obecnie obowiązuje stawka 4300 brutto.

(czytaj więcej)
0

Jakie ryby na wigilijny stół? Warto sprawdzić skąd pochodzą

Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż #w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów.

(czytaj więcej)
0

Zmienne warunki pogodowe i wzmożony ruch. Uważajmy na drogach

Już dziś wiele osób wyruszy w dalsze i bliższe trasy #w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. W kolejnych dniach na drogach z pewnością nie zabraknie wzmożonego ruchu, zmiennych warunków pogodowych (opady deszczu, śniegu, miejscami gołoledź), ale też aktywności naszych służb. Ważne, żeby nie zabrakło również zdrowego rozsądku kierujących.

(czytaj więcej)
0

Jak wybrać najlepszego karpia na wigilijny stół? Kilka wskazówek

Jak wybrać najlepszego karpia #na Wigilię. Święta tuż za rogiem, a karp to nieodłączny element wigilijnego stołu. Mamy kilka wskazówek, jak wybrać najlepszego. Smacznego i spokojnych przygotowań do Świąt!

(czytaj więcej)