Jury oceniło smak ponad 50 potraw. Wyłoniono laureatów
fot. Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk"
Kto był z nami na sobotnim Festiwalu Tradycji i Smaku# w Mroczy? Byliśmy świadkami połączenia dwóch imprez: III Jarmarku św. Mikołaja oraz XX Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk".
Jeżeli Was nie było, albo umknęły Wam wyniki konkursu kulinarnego, wszem i wobec ogłaszamy:
Jury w składzie: Margareta Machnik-Król, Anna Sergott oraz Waldemar Kiełpikowski dokonali oceny 52 potraw/produktów i wybrali, co następuje:
- w kategorii: „Smacznie i zdrowo, czyli zioła na nowo” – dania z ziołami z regionu:
I miejsce: KGW w Mroczy za herbatkę babci Honoratki,
II miejsce: OSP Wiele za zupę zaklepusy z pokrzywą,
III miejsce: KGW Wiele za naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem.
- w kategorii: „Kapuściane wariacje” – kapusta w roli głównej:
I miejsce: KGW Dobieszewko za kapustę faszerowaną,
II miejsce: KGW "BIS" z Sadek za bigos rybny,
III miejsce: KGW Noteckie Kobietki za bigos staropolski.
- w kategorii: „Piernik tradycyjny” – piernikowe słodkości:
I miejsce: Stowarzyszenie "Wspólny cel" z Wąsosza za słodkości w piernikowym garncu,
II miejsce: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za piernik krajeński,
III miejsce: KGW Chrząstowo za ciasto piernikowe.
W tegorocznej edycji konkursu została również przyznana nagroda Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza, którą otrzymało KGW w Michalinie za piernika z mąki żytniej.
Wszystkim laureatom serdecznie raz jeszcze gratulujemy.
Przypominamy, że w ręce zwycięzców trafiły: namioty wystawiennicze ekspresowe, kociołki elektryczne oraz składane stoły cateringowe. Wszyscy ponadto otrzymali nagrody za uczestnictwo.
Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk" był wspólną inicjatywą partnerów Ekomuzeum Doliny Noteci realizowaną przez nasze Stowarzyszenie w ramach działania komunikacyjnego: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”.
Materiał: Joanna Bałdyga / Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk"
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
Podwyżka płacy minimalnej. Od stycznia pensje w górę
Od 1 stycznia 2025 roku wzrośnie minimalne wynagrodzenie #za pracę. Będzie ono wynosiło 4666 zł brutto, czyli 3510,92 netto. Obecnie obowiązuje stawka 4300 brutto.
(czytaj więcej)Jakie ryby na wigilijny stół? Warto sprawdzić skąd pochodzą
Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż #w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów.
(czytaj więcej)Zmienne warunki pogodowe i wzmożony ruch. Uważajmy na drogach
Już dziś wiele osób wyruszy w dalsze i bliższe trasy #w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. W kolejnych dniach na drogach z pewnością nie zabraknie wzmożonego ruchu, zmiennych warunków pogodowych (opady deszczu, śniegu, miejscami gołoledź), ale też aktywności naszych służb. Ważne, żeby nie zabrakło również zdrowego rozsądku kierujących.
(czytaj więcej)Jak wybrać najlepszego karpia na wigilijny stół? Kilka wskazówek
Jak wybrać najlepszego karpia #na Wigilię. Święta tuż za rogiem, a karp to nieodłączny element wigilijnego stołu. Mamy kilka wskazówek, jak wybrać najlepszego. Smacznego i spokojnych przygotowań do Świąt!
(czytaj więcej)