"Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość". Dania takie, że palce lizać
fot. powierzone
„Jesień na talerzu” taki charakter miało kolejne spotkanie uczniów# Branżowej Szkoły I Stopnia ZS. im. Wł. Łokietka w Lubaszczu w Akademii Kulinarnej pana Szymona Brukwickiego w Nakle nad Notecią.
Warsztaty pn. „Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość” podobnie jak wcześniejsze, odbywały się w ramach realizacji projektu na zajęcia pozalekcyjne, których organizatorem jest Powiat Nakielski.
Do kolejnego „boju kulinarnego” wkroczyli uczniowie klasy III a kształcący się oczywiście ;)
w zawodzie kucharz. Młodzież do dań wykorzystała bogactwo jesiennych składników tj. grzyby, śliwki , orzechy oraz podroby. Przewodnikiem po niezwykłych smakach i metodach kulinarnych był szef kuchni i ekspert kulinarny pan Szymon Brukwicki, u którego w progach Akademii niejednokrotnie gościliśmy.
Na ucztę kulinarną uczniowie zaprosili dyrektora ZS im Wł. Łokietka pana Piotra Michalak.
Młodzi adepci gastronomii z karty menu zaproponowali dyrektorowi: zupę krem z grzybów leśnych pod kapeluszem z ciasta francuskiego, pajdę z kremowym pasztetem z kaczych wątróbek, placki ziemniaczane na słodko z flambirowanymi śliwkami i słono z gulaszem z karkówki, tatar wołowy z kaparami oraz sałatkę Cezar. Menu było pełnowartościowe, odżywcze, smakowite i pełne jesiennej kolorystyki. „Palce lizać” - tak podsumował pan dyrektor :)
Dziękujemy panu Szymonowi Brukwickiemu za cenną lekcję kulinarną:).
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- "Byliśmy bardzo zgraną ekipą". Ćwierć wieku po maturze
- Uroczyste pasowanie. Obchody Dnia Edukacji Narodowej w Żegludze
- Uczniowie w okręgowej stacji kontroli pojazdów. Lekcja praktyczna
- Dzień Głośnego Czytania. Przybyli zaproszeni goście
- Ekonomiści ze Staszica w Warszawie i Łodzi. Wyjazd edukacyjno-rekreacyjny
Gotowi do zimowego utrzymania dróg. Co do dyspozycji?
Kilka tysięcy osób będzie pracować w trakcie sezonu zimowego# przy zwalczaniu śliskości i odśnieżaniu dróg krajowych, za które odpowiada GDDKiA. Do ich dyspozycji będzie około 2800 pojazdów, w tym m.in. 670 pługów i 2100 pługosolarek, a także 284 magazyny soli.
(czytaj więcej)Budowa drogi ekspresowej S-10. Start jeszcze w tym roku?
Sama budowa to finał wieloletnich przygotowań #inwestycji drogowej. W naszym województwie jeszcze w tym roku planujemy start budowy 50-kilometrowej drogi ekspresowej S10 Bydgoszcz - Toruń. Czekamy na wydanie pierwszej decyzji o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej (ZRID).
(czytaj więcej)"Noc Bibliotek". Wydarzenia w ramach ogólnopolskiej akcji
Prawie 1 500 bibliotek w całej Polsce przygotowało specjalne wydarzenia# w ramach ogólnopolskiej akcji Noc Bibliotek. Biblioteki to często serca lokalnych społeczności i lokalne centra żywej kultury i edukacji z ofertą dla osób w każdym wieku. Dziś szczególnie warto je odwiedzić.
(czytaj więcej)Usługa "Bezpieczny autobus". Informacje o pojeździe przed podróżą
Planowanie podróży autobusem lub autokarem z rodziną# może budzić obawy o bezpieczeństwo i komfort. Usługa „Bezpieczny autobus”, dostępna w aplikacji mObywatel, umożliwia szybkie sprawdzenie kluczowych informacji o pojeździe przed podróżą. Pozwala to na sprawdzenie ważności danych technicznych pojazdu i polisy OC.
(czytaj więcej)