Dziś mamy 15 lutego 2025, sobota, imieniny obchodzą:

04 stycznia 2025

Żywność mrożona. Czy warto uwzględnić ją w diecie?

fot. ncez.pzh.gov.pl

fot. ncez.pzh.gov.pl

Żywność mrożona może być elementem zdrowej diety. Wprowadzenie mrożonek# na listę zakupów to wygodny sposób na włączenie do menu produktów z wielu grup spożywczych: warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, ryb czy owoców morza.

 

Czym jest mrożenie?

Mrożenie jest jednym ze sposobów utrwalania żywności. W procesie mrożenia wykorzystywana jest niska temperatura, która zamienia wodę w lód. Produkty spożywcze chłodzone są do temperatury od -20 do -40oC a następnie przechowywane są w temperaturze -18oC. Głównym celem mrożenia jest zahamowanie rozwoju drobnoustrojów i psucia się żywności. Zmiana wody w kryształki lodu hamuje przemiany zachodzących w żywności procesów fizycznych, chemicznych i enzymatycznych.

Asortyment mrożonek

Mrożone produkty cieszą się coraz większą popularnością, dlatego ich asortyment cały czas się powiększa. Na rynku dostępne są mrożone warzywa (m.in szpinak, fasolka szparagowa, brokuł, kalafior), owoce (m.in. maliny, truskawki, jagody, mango, ananas), ale także mieszanki warzywne i owocowe, ryby, owoce morza, produkty mączne (m.in. pyzy, knedle, pierogi, kluski śląskie, kopytka), lody czy sorbety.

Możemy również kupić mrożoną żywność przetworzoną typu fast food, której powinniśmy się jednak wystrzegać w codziennym żywieniu. Należą do nich m.in frytki, pizza czy zapiekanki.

Coraz częściej pojawiają się także dania gotowe na bazie makaronu czy ryżu z dodatkiem warzyw. Są one dobrą alternatywą w sytuacji gdy nie mamy przygotowanego posiłku. Na ratunek przyjdą także mieszanki warzyw na patelnię czy zup, z których w szybki sposób przygotujemy pełnowartościowe danie.

Jakie są korzyści ze spożycia mrożonek?

W większości przypadków mrożenie jest bardzo skutecznym sposobem na zachowanie koloru, smaku, wartości odżywczej i tekstury.

Taka forma utrwalania żywności sprzyja mniejszym stratom witamin A, C i z grupy B w porównaniu z innymi metodami utrwalania. Zawartość podstawowych składników odżywczych takich jak białko, tłuszcze i węglowodany generalnie nie ulega zmianie.

Mrożone warzywa i owoce są zbierane w szczytowej fazie dojrzałości i często mrożone w ciągu kilku godzin od zebrania, zachowując tym samym składniki odżywcze i walory smakowe. Przykład stanowi witamina C, której zawartość zaczyna spadać zaraz po zebraniu. Niska temperatura hamuje postępowanie tego procesu.

Proces mrożenia warzyw i owoców zapobiega zmniejszeniu zawartości związków polifenolowych, które mają właściwości antyoksydacyjne. W niektórych przypadkach stwierdzono nawet zwiększenie zawartości tych związków.

Badania porównujące zawartość kwasu foliowego i beta-karotenu w mrożonych i świeżych warzywach i owocach nie wykazały znaczących różnic. Analiza dotyczyła warzyw i owoców takich jak: brokuły, kalafior, kukurydza, zielony groszek, zielona fasola szparagowa, borówki i truskawki.

Jakie produkty możemy mrozić?

Domowe mrożonki to świetny sposób na zapobieganie marnowaniu nadwyżek żywności. Każdemu z nas zdarzyła się sytuacja, kiedy kupiliśmy za dużo warzyw, owoców czy ugotowaliśmy za duży obiad, którego nie zdołaliśmy zjeść. Zamiast wyrzucać nadmiar niewykorzystanego jedzenia możemy je zamrozić.

Mrozić możemy większość produktów z wyjątkiem warzyw i owoców, które zawierają dużą ilość wody, np. ogórki, rzodkiewka, sałata, arbuz, melon czy cytrusy. Produkty mleczne takie jak: sery żółte, białe, jogurty i śmietana również nie powinny być poddawane mrożeniu.

Do mrożenia świetnie nadają się natomiast warzywa takie jak np. cukinia, bób, marchew czy kalafior. Wcześniej zamrożony szpinak czy brokuł mogą stanowić bazę do warzywnego obiadu.

Owoce drobnopestkowe, takie jak: maliny, truskawki, borówki, jagody czy jeżyny najlepiej mrozić dwuetapowo – rozłożyć je pojedynczo na pergaminie i wstawić do zamrażarki. Po kilku godzinach wyjąć i przełożyć do woreczków. W ten sposób owoce zachowają swój kształt i spoistość. Tak przygotowane owoce możemy użyć do owsianki, deserów czy koktajli.

Na co uważać spożywając mrożonki?

Zarówno mrożonki kupione w sklepie, jak i te przygotowane samodzielnie, wymagają odpowiednich warunków przechowywania. Odpowiednio przechowywane mrożonki będą bardziej wartościowe pod względem odżywczym i bezpieczne pod względem mikrobiologicznym. Do podstawowych zasad bezpiecznego przechowywania należy przechowywanie mrożonek w stałej temperaturze oraz nie mrożenie produktu już wcześniej rozmrożonego.

Wybierając mrożone potrawy gotowe do spożycia warto zwrócić uwagę na ich wartość odżywczą i skład i unikać tych z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tych z dodatkiem soli i cukru.

Należy pamiętać o odpowiednim transporcie zakupionych mrożonek. Warto przewozić je w torbie termicznej, aby uniknąć rozmrożenia i narażenia na rozpoczęcie procesu psucia żywności, który może być niebezpieczny dla zdrowia.

Dodatkowo ważnym aspektem w zachowaniu składników odżywczych żywności mrożonej jest odpowiednie jej rozmrażanie. Najlepiej kierować się zaleceniem na opakowaniu lub rozmrażać żywność w lodówce.

Czy w takim razie warto jeść mrożonki?

Zdecydowanie warto jest rozważyć włączenie ich do codziennej diety. Szczególnie w okresie zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Ich wykorzystanie pomoże nam w skomponowaniu urozmaiconych posiłków. Pamiętajmy jednak o prawidłowych zasadach przechowywania i rozmrażania. Dzięki temu będą stanowiły wartościowy element naszej codziennej diety.

Zalety i wady mrożonek

Zalety Wady
dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym zmiana jędrności i konsystencji niektórych produktów
zachowują wartość odżywczą i organoleptyczną większości świeżych produktów straty witamin (niewielkie)
czas poświęcony na rozmrożenie produktu
bezpieczne mikrobiologicznie (przy odpowiednim przechowywaniu) wysoka zawartość tłuszczu, soli i cukru w niektórych daniach gotowych (np lody, sorbety, żywność typu fast food)
można je przechowywać nawet kilka miesięcy  
różnorodność dostępnych produktów  
dostępność sezonowych produktów przez cały rok (np. truskawki, maliny, jagody, bób, fasolka szparagowa)  

 

Materiał: mgr Małgorzata Dziekońska / ncez.pzh.gov.pl

Oceń artykuł: 4 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Rejestracja BDO
500PLN
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Zadaj pytanie
40PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
0

O tym budynku krążyły legendy. Zostały tylko gruzy

We wtorek (11 lutego) wyburzono # dom przy Szosie Bydgoskiej w Łochowie. Nie byłoby w tym nic sensacyjnego, gdyby nie dziwne opowieści związane z tym miejscem. Podobno w niewykończonym nigdy budynku działy się niesamowite rzeczy. Mówiło się, że dom był nawiedzony.

(czytaj więcej)
0

Walentynki w stylu eko. Jak świętować z miłością do planety?

Każdego roku święto zakochanych generuje ogromne# ilości plastikowych opakowań, jednorazowych ozdób i masowo produkowanych gadżetów, które szybko stają się odpadami. Na szczęście coraz więcej osób dostrzega, że najpiękniejszym wyrazem uczuć mogą być ręcznie wykonane upominki czy prezenty w formie doświadczeń. Sprawdź, jak celebrować Walentynki w duchu eko i sprawić, by ten wyjątkowy dzień był pełen miłości – nie tylko do bliskich, ale i do natury.

(czytaj więcej)
0

Walentynki bez kiczu. 7 sposobów na to, jak świętować miłość bez serduszek

14 lutego już jutro – nadchodzi dzień, w którym# kwiaciarnie zamieniają się w magazyny z czerwonymi różami, a czekoladki w kształcie serc okupują każdą sklepową półkę. Ale czy miłość naprawdę wymaga dowodu w postaci prezentu i wieczoru spędzonego w restauracji pełnej innych par, próbujących być romantycznymi na zawołanie? Nie! Miłość to nie data w kalendarzu. To tak naprawdę czasownik – coś, co się robi, pielęgnuje i buduje przez cały rok.

(czytaj więcej)
0

Renta wdowia. Na co zwrócić uwagę przy wypełnianiu wniosku?

Ponad 288 tys. seniorów złożyło już wniosek #do ZUS o tzw. rentę wdowią. W województwie kujawsko-pomorskim zarejestrowano 19,2 tys. takich wniosków. Połączone świadczenia będą mogły być wypłacane od lipca tego roku, a na złożenie wniosku pozostało jeszcze pół roku. Zakład wskazuje, na co warto zwrócić szczególną uwagę przy wypełniania wniosku o „rentę wdowią”.

(czytaj więcej)