Dziś mamy 20 października 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

11 marca 2020

Działają na rzecz lokalnych społeczności. Dziś Dzień Sołtysa!

11 marca obchodzimy Dzień Sołtysa. To świetna okazja, by podziękować tym, którzy #działają na rzecz lokalnej społeczności.

Sołtysi pojawili się już w średniowieczu. Ich głównymi obowiązkami było zbieranie czynszu i przewodniczenie ławie wiejskiej. Pełnili oni również rolę wiejskich sędziów. Z czasem ich mocna pozycja została bardzo ograniczona. Po upadku komunizmu ,sołtys został organem wykonawczym sołectwa, czyli jednostki pomocniczej gminy.

Obecnie sołtysa wybierają mieszkańcy danego sołectwa – zwykle zostaje nim osoba z miejscowej społeczności, która pozostaje na bieżąco w sprawach lokalnych. Do zadań sołtysa należy przede wszystkim reprezentowanie sołectwa, a poza tym m. in. zwoływanie zebrań wiejskich czy realizowanie uchwał rady gminy.

Dzień Sołtysa co roku obchodzony jest 11 marca w celu podziękowania za ich działania na rzecz lokalnych społeczności. Jeszcze do niedawna tę funkcję sprawowali z reguły mężczyźni. Wraz z przemianami obyczajowymi coraz częściej to kobiety „rządzą we wsi”.

Redakcja portalu składa wszystkim sołtysom z terenu powiatu nakielskiego najserdeczniejsze życzenia zdrowia, pomyślności oraz wytrwałości i wielu sukcesów.

Oceń artykuł: 20 21

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    wowi, w dniu 11-03-2020 20:34:53 napisał:

    Sołtys tak trzymaj!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam Wojtek

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Drobne naprawy
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Deska elewacyjna
Usta - powiekszanie
Metkownica SATO JUDO 26
sugerowana cena producenta: 184,50PLN
Kasa fiskalna Euro z kopią elektroniczną
1099PLN PROMOCJAPLN
Sprawdzanie świateł
GratisPLN
Naczepa platforma
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)