Dziś mamy 16 września 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:

10 sierpnia 2024

Oliwa pod lupą. Wykryto wady i nałożono kary pieniężne

fot. IJHARS

fot. IJHARS

Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne #w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.

Jakość handlowa oliwy z oliwek jest ściśle uregulowana przepisami. Inspektorzy podczas kontroli sprawdzili sposób składowania oliwy, pobrali próbki do badań laboratoryjnych i zweryfikowali jej oznakowanie.

Kontrola przeprowadzona została na różnych etapach wprowadzania do obrotu (sklepy, podmioty sprowadzające z innych krajów, składujące, prowadzące sprzedaż hurtową) w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.

Oliwę skontrolowano w 56 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 38 (67,9 % skontrolowanych).

Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 50 partii oliwy o objętości 73,4 hl. Występowanie wad organoleptycznych tj. Md > 0 (mediana wad), które są niedopuszczalne w przypadku najwyższej kategorii oliwy z oliwek i świadczą o niższej kategorii oliwy, stwierdzono w 38 partiach (76 %) o objętości 40,7 hl. W wybranych partiach stwierdzono również brak aromatu owoców.

Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 52 partie o objętości 116,6 hl. Nieprawidłowości wykazano co prawda tylko w 5 partiach (9,6 %) o objętości 3,6 hl. Jednak również były to partie oliwy z najwyższej kategorii. Stwierdzono głównie przekroczenia poziomów parametrów określonych w przepisach, np. zawyżoną zawartość stigmastadienów (związków powstających pod wpływem temperatury) oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych.

Znakowanie

W zakresie znakowania sprawdzono 110 partii o objętości 136,9 hl, z czego zakwestionowano 50 partii (45,5 %) o objętości 30,9 hl.

Stwierdzono m. in.:

1. Podanie nazwy „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” oraz użycie opisu dla tej kategorii, podczas gdy klasyfikacja sensoryczna wykazała, że produkt był oliwą niższej kategorii tj. „oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia” lub „oliwą lampante”, która nie powinna być spożywana bez uprzedniej rafinacji.

2. Brak podania informacji o miejscu pochodzenia oliwy oraz jej kategorii.

3. Zamieszczenie obowiązkowych informacji przy użyciu zbyt małej czcionki, przez co te informacje były mało czytelne dla konsumentów.

4. Brak podania obowiązkowych informacji w języku polskim, w tym np. nazwy produktu, informacji na temat kategorii, miejsca pochodzenia.

5. Zastosowanie niewłaściwej, niezgodnej z przepisami nazwy np. zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” podano „Ekologiczna oliwa z oliwek (…) Extra Virgin” lub „oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno”.

6. Brak zamieszczenia informacji o warunkach przechowywania oliwy lub podanie tych informacji za pomocą komunikatów niezgodnych z obowiązującym w tym zakresie przepisem.

W ramach przeprowadzonej kontroli na żadnym z etapów nie stwierdzono przypadków bezprawnego zastosowania odniesień do chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz ekologicznej metody produkcji. Stwierdzono jeden przypadek w sklepie przechowywania oliwy w niewłaściwych warunkach tj. na najwyższej półce regału z narażeniem na bezpośrednie działanie światła. Pozostałe kontrolowane partie produktów były przechowywane we właściwy sposób, zapewniający odpowiednią jakość. Nie stwierdzono produktów po upływie daty minimalnej trwałości.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 10 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 8 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, 4 decyzje nakazujące wycofanie z obrotu, 3 decyzje w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.

Dodatkowo nałożyli 2 mandaty karne oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Konsumencie! Pamiętaj, że:

Kategorie oliwy z oliwy są ściśle uregulowane w przepisach. Jedną z nich jest oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia czyli „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”.

Tylko na etykietach: „oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” i „oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia” mogą pojawić się następujące oznaczenia:

  • „pierwsze tłoczenie na zimno” – tylko odnośnie ww. oliw otrzymanych przy temperaturze poniżej 27˚C z pierwszego mechanicznego tłoczenia przecieru z oliwek za pomocą tradycyjnego systemu wytłaczania z wykorzystaniem tłoków hydraulicznych; 
  • „uzyskiwanie na zimno” – tylko odnośnie ww. oliw, otrzymanych przy temperaturze poniżej 27˚C, za pomocą przesączania lub wirowania przecieru z oliwek.

Na etykietach oliw należących do wspomnianych wyżej kategorii może pojawić się fakultatywnie oznaczenie roku zbioru oliwek.

Źródło: IJHARS

Oceń artykuł: 2 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 11-08-2024 09:42:13 napisał:

    Skąd to coś przywieziono ? karać firmy co to coś przywiozły i to coś produkują

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Konstrukcje stalowe
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Rejestracja BDO
500PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Praca na wysokości
60PLN
0

Urozmaicona śniadaniówka. Co powinno się w niej znaleźć?

W porannym pośpiechu trudno skomponować pożywne# drugie śniadanie dla dziecka? A jednak warto poświęcić temu chwilę zastanowienia.

(czytaj więcej)
0

Jedna ogólnopolska infolinia KAS. Zmiany od października

Pracownicy urzędów skarbowych i Krajowej Informacji Skarbowej# (KIS) będą udzielać informacji pod numerami: (+48) 22 330 03 30 – dla połączeń z telefonów komórkowych i 801 055 055 – dla połączeń z telefonów stacjonarnych. Tak jak dotychczas dzwoniący uzyskają pod tymi numerami ogólną informację podatkową i celną. Nowością jest możliwość uzyskania informacji dotyczących indywidualnych spraw podatnika objętych tajemnicą skarbową po potwierdzeniu tożsamości kodem telePIN.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Pierwszej Pomocy. Nie bądź bierny

Każdy z nas może znaleźć się w sytuacji#, gdy szybka reakcja otoczenia może uratować życie! Przypominamy o tym, świętując Światowy Dzień Pierwszej Pomocy.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Noteci. "Wiatr nam sprzyjał"

Kolejna wędrówka z cyklu #"Po Bezdrożach" za nami.

(czytaj więcej)