Dziś mamy 11 lutego 2025, wtorek, imieniny obchodzą:

06 lutego 2025

Walentynki. Idealny moment, by zakochać się w zupełnie nowych smakach

fot. pow.

fot. pow.

Nieistotne czy tegoroczne walentynki planujemy spędzić #w parze, czy samotnie – ważne, aby tego dnia znaleźć czas na delektowanie się tym, co lubimy najbardziej. Święto zakochanych to także doskonała okazja by spróbować czegoś, na co do tej pory brakowało nam odwagi lub sprzyjających okoliczności. Być może zakochamy się w zupełnie nowych smakach, a z niektórymi składnikami lub przyprawami zwiążemy się na długie lata.

Zaufaj magicznym mocom afrodyzjaków
Choć dla niektórych, już sama czynność spożywania ulubionych posiłków jest niezwykłą przyjemnością, istnieją takie składniki i potrawy, które dodatkowo potęgują nasze doznania. Naturalne afrodyzjaki to substancje zawarte w składnikach spożywczych, które wyczuwalnie wpływają na nasze zmysły, potęgując odczuwaną przyjemność.

Magiczne właściwości afrodyzjaków wykorzystywano już w starożytności. Ich nazwa pochodzi wszak bezpośrednio od imienia bogini miłości. Dziś ich cudowne właściwości udowodniono naukowo, potwierdzając ich wpływ zarówno na poziom neuroprzekaźników w mózgu, jak i męskich i damskich hormonów czy ukrwienia poszczególnych narządów.

Do najpopularniejszych afrodyzjaków zaliczamy m.in. ostrygi, kakao, szparagi, truskawki, papryczki chili, kozieradkę, korzeń czerwonego żeń-szenia oraz korzeń maca. Już niewielka ilość tych składników może podkręcić każde, nawet najbardziej pospolite danie. O ile nie każdy gustuje w owocach morza, tym bardziej tych spożywanych na surowo, dużo łatwiej znaleźć miłośnika czekolady lub ostrych przypraw. Blanszowane i grillowane szparagi, polane sosem na bazie roztopionego żółtego sera, przyprawione szczyptą papryki chili będą stanowić idealną przekąskę po długim romantycznym spacerze.

Aby prawdziwie dopieścić zmysły zwróćmy uwagę na jakość wybieranych produktów.

– Najwyższej jakości dojrzewający ser żółty zawiera tak naprawdę tylko cztery składniki: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej i podpuszczkę mikrobiologiczną – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Do produkcji tak chętnie wybieranych przez konsumentów serów typu holenderskiego i szwajcarskiego, używamy lokalnych składników, które swoją wyjątkowość zawdzięczają bogactwu przyrody Doliny Biebrzy. Znakomitym przykładem sera inspirowanego regionem, w którym powstaje, jest nasz ser Podlaski, który na półce sklepowej wyraźnie wyróżnia się swoim słonecznym kolorem. – dodaje.
Podejmij walentynkowe wyzwanie

Ostrygi to jeden z największych symboli luksusu i niczym nieskrępowanej miłości. Świeże ostrygi mają delikatnie morski zapach, a ich muszle są szczelnie zamknięte. Ich miąższ jest błyszczący, wilgotny i miejscami przezroczysty. Ostrygi powinny być spożywane w ciągu zaledwie kilku dni od daty połowu, dlatego już sam ich zakup w polskich warunkach stanowi niemałe wyzwanie.

Zdaniem koneserów, próbując ostryg po raz pierwszy, należy skosztować je na surowo, bez jakichkolwiek dodatków. Tylko wtedy jesteśmy w stanie w pełni docenić ich wyjątkowy smak. Niestety, specyficzna konsystencja wnętrza tego skorupiaka, dla wielu miłośników dobrej kuchni stanowi nie lada wyzwanie. Walentynki wydają się zatem idealnym czasem, by się przełamać. Być może eksperyment zaowocuje nową miłością?

Ostrygi śmiało można poddawać także obróbce termicznej. Smakują znakomicie w wersji zapiekanej z dodatkiem tartego sera żółtego oraz podsmażonej na oliwie szalotki. Przed włożeniem do piekarnika, należy je umieścić w słonej wodzie na minimum 2 godziny. Ostrygi, które się otworzą należy wyrzucić, natomiast te, które pozostały zamknięte umieścić na ok. 15 minut w czystej, zimnej wodzie, a następnie otworzyć za pomocą ostrego nożyka. Miąższ należy wyciągnąć, a skorupki umyć, by użyć je ponownie jako małe naczynia do zapiekania.

– Do zapiekania najlepiej nadają się sery żółte o zwartej, ale sprężystej konsystencji: łagodna i śmietankowa Gouda, ser Edamski z wyczuwalną orzechową nutą lub pikantny ser Podlaski – poleca Ewa Polińska z MSM Mońki. - Sekretem naszych serów typu holenderskiego jest mleko. Najwyższej jakości mleko sprawia, że ser wyróżnia się pod względem walorów smakowych i odżywczych, ale także kusi pięknym żółtym kolorem, który dodatkowo pobudza apetyt.

Odkryj potencjał rodzimej kozieradki
Łagodzenie bólu, poprawa trawienia, lepszy metabolizm cukrów oraz usprawnienie pracy serca – to tylko niektóre z cudownych właściwości kozieradki. To skromnie wyglądające zioło od wieków stosowane jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. To także potwierdzony przez naukowców naturalny afrodyzjak. Choć kozieradka występuje głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej, z powodzeniem uprawiana jest także w Polsce, głównie jako roślina pastewna i miododajna.

Kozieradka wykorzystywana jest głównie w kuchni arabskiej i indyjskiej. Ma charakterystyczny, intensywny aromat i wyczuwalnie goryczkowy smak, który idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs i gulaszów z wykorzystaniem strączków. Pokruszone ziarna kozieradki sprawdzają się także jako składnik marynat oraz panierek do drobiu, warzyw i sera oraz dodatek do pieczywa, falafeli i chutney'ów.

Kozieradka to przyprawa, którą śmiało możemy dodać do wszystkich dań z wykorzystaniem mielonego mięsa wołowo-wieprzowego. Wielbicielom kulinarnych podróży po świecie, szczególnie polecamy przepis na pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym, który umili każdą romantyczną randkę, zarówno w plenerze, jak i w domowych pieleszach. Smacznego!

Pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 jajko
½ szklanki zimnej wody
3 łyżki oleju

Farsz:
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
150 g sera Gouda MSM Mońki
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1,5 dojrzałej czerwonej papryki
płatki chili
pokruszone ziarna kozieradki
½ natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej do głębokiego smażenia
pół szklanki wody

Wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki).
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą. Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę, płatki chili i pokruszone ziarenka kozieradki.

Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią).

Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi.

Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem.

Materiał: Patrycja Ogrodnik

Oceń artykuł: 1 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (4)

    Edek , w dniu 06-02-2025 17:42:38 napisał:

    dla jarosława z zoliborza zrobiłbym pyszną zupę z grzybów

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Praca na wysokości
60PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
0

O tym budynku krążyły legendy. Zostały tylko gruzy

We wtorek (11 lutego) wyburzono # dom przy Szosie Bydgoskiej w Łochowie. Nie byłoby w tym nic sensacyjnego, gdyby nie dziwne opowieści związane z tym miejscem. Podobno w niewykończonym nigdy budynku działy się niesamowite rzeczy. Mówiło się, że dom był nawiedzony.

(czytaj więcej)
0

Grypa nie odpuściła. 100% wzrost zachorowań u dzieci i dorosłych

W nowym roku grypa nie odpuściła – 100% wzrost zachorowań# u dzieci i dorosłych W Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach europejskich, mamy do czynienia – nie bójmy się tego nazwać – z epidemią grypy. Tylko w przychodniach enel-med w styczniu odnotowaliśmy 100% wzrost (w porównaniu do grudnia ubiegłego roku) liczby pacjentów, u których zdiagnozowano zakażenia wywołane tym wirusem. I mówimy tutaj zarówno o osobach dorosłych jak i dzieciach.

(czytaj więcej)
0

NaszEauto. Do 40 tys. zł dopłaty do zakupu samochodu elektrycznego

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej# (NFOŚiGW) oraz Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ) zapowiadają start programu „NaszEauto”. Na dopłaty do zakupu samochodów elektrycznych przeznaczone zostanie 1,6 mld zł. Maksymalna kwota wsparcia wyniesie nawet 40 tys. zł.

(czytaj więcej)
0

Renta wdowia. Na co zwrócić uwagę przy wypełnianiu wniosku?

Ponad 288 tys. seniorów złożyło już wniosek #do ZUS o tzw. rentę wdowią. W województwie kujawsko-pomorskim zarejestrowano 19,2 tys. takich wniosków. Połączone świadczenia będą mogły być wypłacane od lipca tego roku, a na złożenie wniosku pozostało jeszcze pół roku. Zakład wskazuje, na co warto zwrócić szczególną uwagę przy wypełniania wniosku o „rentę wdowią”.

(czytaj więcej)