Grillowa patera, czyli obiad na grillu dla rodziny i przyjaciół. Sprawdź!
Macie zamiar zorganizować grillową ucztę? Takie #spotkania z obfitością dań i smaków są teraz bardzo popularne, zarówno w restauracjach, jak na prywat-nych imprezach. Dzielcie się jedzeniem, kosztujcie, a przed wszystkim dobrze się bawcie!
Jak pisał Oscar Wilde: „Przyjaźń zasługuje na każdą chwilę, którą jej poświęcamy”. Warto o tym pamiętać i cieszyć się z możliwości spędzania czasu razem. Zaproście więc znajomych na grilla, o którym długo będą opowiadać! Zorganizujcie dla nich prawdziwą bizantyjską ucztę lub jak kto woli bogaty szwedzki stół na świeżym powie-trzu. Przygotowaliśmy kilka pomysłów na dania z grilla, wśród których każdy z zapro-szonych gości znajdzie coś dla siebie. A może zdecyduje się spróbować wszystkie-go?
Kiełbasy – numer jeden na każdym ruszcie
Trudno wyobrazić sobie grilla bez dobrej kiełbasy. Wystarczy ją naciąć i położyć na ruszcie. Najbardziej klasycznym wyborem są te wieprzowe, średnio rozdrobnione, w naturalnym jelicie. Doskonale sprawdzi się np. Kiełbasa śląska czy Kiełbasa wiejska z Wadowic Dobrowolscy. Ale warto sięgnąć też po trochę inne smaki, np. Kiełbasę z cielęciną Dobrowolscy. Świetnie z grilla smakują też cienkie kiełbaski, takie jak Kiełbaski z piersią kurczaka czy Kiełbaski białe Dobrowolscy. Oczywiście nie może też zabraknąć Kaszanki z Wadowic.
Kiełbasy i kaszanki to jednak dopiero początek. Co jeszcze proponujemy?
Papryka faszerowana
2 Kiełbasy śląskie Dobrowolscy
2 czerwone papryki
2 surowe jajka
2 plastry żółtego sera
sól, pieprz
Kiełbasy śląskie obieramy z osłonki, siekamy bardzo drobno i wkładamy do małej mi-ski. Dodajemy dwa surowe jajka, sól, pieprz i mieszamy. Z papryk odcinamy dolną część od ogonka na około 1 cm. Wykrawamy delikatnie gniazdo nasienne i wycinamy ogonek, tworząc swego rodzaju kapelusz. Do środka każdej papryki wkładamy farsz, na wierzch plaster żółtego sera i przykrywamy kapeluszem z papryki.
Sakiewki z szynki
1,5 kg Szynki surowej Dobrowolscy
250 g pieczarek
1 cebula
200 g żółtego sera
mielona słodka papryka, sól, pieprz
Szynkę kroimy na grube, około 2-centymetrowe plastry. Rozcinamy wnętrze każdego kawałka nożem, tworząc z nich sakiewki, do których włożymy farsz. Do farszu przy-gotowujemy pieczarki, cebulę i ser. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Cebulę posy-pujemy mieloną słodką papryką, solą i pieprzem. Każdy z elementów farszu wkłada-my do sakiewki w równych proporcjach. Sakiewki „zaszywamy” wykałaczkami i każdą z zewnątrz posypujemy solą.
Karkówka w marynacie
1 kg Karkówki Dobrowolscy
½ cytryny
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
100 ml sosu sojowego
Karkówkę kroimy w 1-centymetrowe plastry. Przygotowujemy marynatę – do misecz-ki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 min. Obtaczamy w mary-nacie plastry karkówki i odstawiamy na 1h do lodówki. Po tym czasie jest gotowa do grillowania.
Polędwiczki wieprzowe w cukinii
1 surowa Polędwiczka wieprzowa Dobrowolscy
½ cytryny
1 cukinia
pomidorki koktajlowe
ostra papryka, sól
Polędwiczkę kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Posypujemy ostrą papryką, pole-wamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie, długie paski. Owijamy cukinią kawałki polędwiczki. Polędwiczki owinięte cukinią nadziewamy na szpikulec do szaszłyków na przemian z pomidorkami koktajlowymi.
Pieczone ziemniaki z twarogiem grillowym
3 duże ziemniaki
200 g sera białego
100 ml śmietany 18%
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, mielona słodka papryka
Biały ser kruszymy i wkładamy do miseczki, następnie dokładamy śmietanę, doda-jemy sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, wyciskamy ząbek czosnku i wszystko do-kładnie mieszamy widelcem, dodatkowo rozgniatając. Tak przygotowany twaróg gril-lowy wkładamy do lodówki, aż przygotujemy ziemniaki. Ziemianki myjemy i podgoto-wujemy w skórce około 10 min. Następnie owijamy w folię aluminiową do żywności i grillujemy aż będą miękkie, zazwyczaj wystarczy około 30 min. Po upieczeniu ziem-niaków rozkrawamy je na pół i dodajemy wcześniej przygotowany twaróg grillowy.
Dresing czosnkowo-bazyliowy
220 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżej bazylii
Sól, pieprz
Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, wyci-śnięte 3 ząbki czosnku, posiekane gałązki świeżej bazylii i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mies.
Dressing paprykowo-pomidorowy
220 ml jogurtu naturalnego
½ czerwonej papryki
100 ml keczupu
1 ząbek czosnku
2 gałązki świeżej bazylii
sól, pieprz
Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, po-krojoną drobno paprykę, wyciśnięty ząbek czosnku, keczup i mieszamy. Odstawiamy na 30 min do lodówki i gotowe. Doskonałe do grillowanych mięs.
Potrawy grillujemy aż do momentu uzyskania pożądanego efektu. Różne produkty potrzebują różnego czasu, co jest uzależnione od rodzaju dania, rozgrzania grilla i preferencji kulinarnych. Dlatego nie podajemy tutaj czasów grillowania. Po upieczeniu wszystkie potrawy wykładamy na stół i korzystamy z krainy obfitości smaków.
Materiał: Sylwia Makowska
Czytaj również
- 1000 zł z funduszu alimentacyjnego. Przyjęto ustawę
- Rozpoczął się okres Adwentu. Czas radosnego oczekiwania
- Jubileusz 90-lecia ZUS. Jak przez ten czas zmieniła się instytucja?
- Zmiany w prawie oświatowym. Czego będą dotyczyły?
- Ustawa o ochronie ludności i obronie cywilnej. Projekt przyjęty jednogłośnie
Dodaj komentarz
Pomóż dzieciom przetrwać zimę. Ogólnopolska akcja społeczna
Ruszyła XXXII Ogólnopolska Akcja Charytatywna #Pomóż dzieciom przetrwać zimę 2024. Zapraszamy szkoły i wszystkich chętnych do wzięcia udziału w wydarzeniu!
(czytaj więcej)To była prawdziwa zima! Zobacz archiwalne zdjęcia z regionu
Zima na przełomie 1978/1979 roku była wyjątkowo# biała. W całym kraju mocno sypnęło śniegiem. Opady były bardzo intensywne i na kilka tygodni sparaliżowały cały kraj. Pod zaspami znalazł się także nasz region.
(czytaj więcej)Nowe rezerwaty przyrody w regionie. Łącznie 150 ha lasów
Z okazji jubileuszu Lasy Państwowe na II Ogólnopolskiej Naradzie o Lasach ogłoszono# powstanie 53 nowych rezerwatów jeszcze w grudniu 2024 r., a kolejne 47 powstaną do końca 2025 r.
(czytaj więcej)1000 zł z funduszu alimentacyjnego. Przyjęto ustawę
Po raz pierwszy od momentu wprowadzenia w 2008 roku wzrośnie wysokość świadczeń #z funduszu alimentacyjnego – z 500 zł do maksymalnie 1000 zł miesięcznie. To ważna zmiana dla osób, które nie dostają alimentów od rodziców. Senat przyjął ustawę, która czeka teraz na podpis prezydenta.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!