Warsztaty kulinarne pod okiem mistrza. Certyfikaty dla uczniów
fot. powierzone
"Kocham te moje pokręcone garnki, czyli z miłości do kuchni” , to cykl warsztatów kulinarnych# uczniów Branżowej Szkoły I stopnia ZS im. Władysława Łokietka w Lubaszczu.
30 i 31 maja 2023 r zapisze się na kartach historii szkoły. W tych dniach uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod bacznym okiem pana Szymona Brukwickiego z Akademii Rozwoju Kulinarnego w Nakle nad Notecią.
Były to dni intensywnej pracy pod okiem MISTRZA. Poza wiedzą teoretyczną młodzi, przyszli kucharze przygotowywali samodzielnie wiele przepysznych dań. W menu warsztatów znalazło się wszystko, co zdrowe, wiosenne i smaczne: chłodnik z ogórków, botwinka, kartofel salad, biała kiełbasa w bułce orkiszowej z ketchupem dyniowym, gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym, tort z mascarpone i truskawkami , trifle z mascarpone i sosem czekoladowym oraz lemoniadę.
Cudowna atmosfera, którą wprowadził na warsztatach pan Szymon Brukwicki, świeżość produktów, smakowitość i estetyka dań przygotowanych przez bardzo zaangażowaną młodzież, spowodowała, że chcemy więcej ;) kolejne spotkanie we wrześniu. Nie możemy się już doczekać :)
Warsztaty zakończyły się otrzymaniem certyfikatów. Zajęcia pozalekcyjne pod nazwą „LUBię gotować” zostały współfinansowane ze środków Powiatu Nakielskiego.
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- Powstały jesienne dekoracje. Zajęcia plastyczne dla uczniów
- Warsztaty zawodowe. Uczniowie Żeglugi udali się do Szczecina
- "Rok Edukacji Ekonomicznej 2024". Uczniowie kontynuują realizację projektu
- Wyjazd w ramach programu Erasmus+. Uczniowie Staszica w Maladze
- Edukacja z wojskiem. Żołnierze rozpoczęli realizację programu
Spotkanie w sprawie drogi ekspresowej S10. Co ustalono?
W centrali GDDKiA w Warszawie odbyło się #spotkanie z przedstawicielami samorządu terytorialnego w sprawie drogi ekspresowej S10 od gr. woj. kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego do DK50 oraz drogi ekspresowej S50 od DK50 do S7. To wstęp do II tury spotkań informacyjnych ze społeczeństwem.
(czytaj więcej)"Wołowina – kluczowy składnik diety". Wspomaga rozwój organizmu
Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie# na składniki odżywcze ulega zmianom, jednak wołowina – spożywana w odpowiednich ilościach – stanowi ważny element zbilansowanej diety zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i osób starszych. Dzięki zawartości kluczowych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, wołowina wspiera zdrowie i kondycję organizmu od najmłodszych lat po starość.
(czytaj więcej)Cyberzagrożenia w pracy zdalnej. O czym należy pamiętać?
Praca zdalna to dziś bardzo cenione rozwiązanie# na rynku pracy. Pozwala na większą elastyczność, oszczędza czas spędzany na dojazdach oraz sprzyja równowadze między życiem zawodowym a prywatnym. Jednak wraz z tymi korzyściami wzrasta także ryzyko cyberzagrożeń, które mogą zagrażać bezpieczeństwu firmowych danych. Z okazji Miesiąca Cyberbezpieczeństwa Ministerstwo Cyfryzacji przypomina, że praca zdalna, choć wygodna i popularna, niesie za sobą ryzyko cyberataków.
(czytaj więcej)Obróbka muchomora nie zmniejszy jego toksyczności. Ostrzeżenie GIS
Muchomory czerwone są silnie trujące#, a ich spożycie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, w tym: halucynacji, nudności, biegunek, bólu brzucha, zaburzeń widzenia.
(czytaj więcej)