Dziś mamy 19 kwietnia 2025, sobota, imieniny obchodzą:

19 kwietnia 2025

Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

fot. pow.

fot. pow.

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.

– Mamy mazurki, mamy ciasta, trzy rodzaje sernika – wyliczała z uśmiechem pani Stanisława podczas II Wiosennego Kiermaszu zorganizowanego w Szubińskim Domu Kultury. Widać, że pieczenie to dla niej nie tylko obowiązek, ale i prawdziwa pasja.

Mazurek – słodka klasyka

Wśród świątecznych wypieków szczególne miejsce zajmuje mazurek – słodki, bogato zdobiony i zawsze wyjątkowy. – Mazurek to jest ciasto kruche. Nie jest trudne. Ciasto kruche, które takie pozostaje do samych świąt – tłumaczy. KGW w Starym Jarużynie przygotowuje nawet miniaturki mazurków, by każdy mógł skosztować, nie czekając do świąt. – Zdajemy sobie sprawę, że nikt nie kupi całego mazurka, skoro do świąt jeszcze trochę czasu, prawda? - mówiła przewodnicząca KGW.

A jak udekorować mazurek? – Tutaj mamy ozdobiony masą czekoladową, są rodzynki, płatki migdałowe, są kwiateczki z opłatka, tak że to wszystko jest jadalne – opowiada z dumą. Niektóre panie w kole stawiają też na masę kajmakową – domową, nie tą sklepową. – Można kupić gotową, ale lepsza byłaby pewnie swoja.

Wielkanoc – święto mięsa i tradycji
Nie samymi słodkościami jednak człowiek żyje. – Święta Wielkanocne to są takie święta, że tak powiem, bardzo mięsne, więc kiełbasa biała, żurek, jajka, szynka, jajka nadziewane rozmaitymi pastami. Co jeszcze? No galarty. Co kto lubi – wymienia pani Rygielska. W kuchni królują tradycja i sprawdzone receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Wielkanocny stół nie byłby pełny bez babek – obowiązkowych w każdej kuchni. A w centralnym miejscu – baranek z masła, nie tylko pięknie wygląda, ale i podkreśla symboliczny wymiar świąt.

Tradycja, która łączy
Choć czasy się zmieniają, a wiele potraw znika z domowych kuchni, Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Jarużynie pokazuje, że tradycja wciąż żyje. I to nie tylko na talerzu – ale w rozmowach, spotkaniach, wspólnym gotowaniu i pieczeniu.
– Robimy wszystko tradycyjne, nic takiego ekstra, nic nowoczesnego – podkreśla Stanisława Rygielska. Ale w tym właśnie tkwi piękno – w prostocie i autentyczności. A smak domowego mazurka, jaj z nadzieniem i białej kiełbasy w żurku? Tego nie da się podrobić.

Rozmówca nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Źródło: 

Źródło:

Oceń artykuł: 6 6

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.

(czytaj więcej)
0

Mozaika wielkanocnych tradycji. Rozmowa z Hanną Łopatyńską

Rozmowa z Hanną Łopatyńską, kierownikiem Działu Folkloru i Kultury Społecznej Muzeum Etnograficznego w Toruniu

(czytaj więcej)
0

Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.

(czytaj więcej)
0

Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.

(czytaj więcej)