Dziś mamy 14 listopada 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

10 listopada 2024

O regionalnych smakach i tradycjach. Trzy wykłady i degustacja

fot. PM

fot. PM

Doskonałą okazję, by zgłębić regionalne smaki i tradycje, mieli uczestnicy# II Forum Dziedzictwa Kulinarnego Krajny i Pałuk, które odbyło się 10 listopada w sali konferencyjnej Nakielskiego Ośrodka Kultury. Wydarzenie zorganizowała fundacja Saluto Culina przy współpracy NOK.

 

Uczestników wydarzenia przywitała wiceprezes fundacji Alicja Jędrzejczak. Podczas Forum odbyły się 3 wyjątkowe wykłady dotyczące kultury oraz kuchni Krajny i Pałuk. Pochodząca z Nakła Joanna Skiera opowiedziała o historii i unikalnych wzorach haftu krajeńskiego, który od wieków stanowi nieodłączną część dziedzictwa kulturowego naszego regionu. Podczas wykładu można było dowiedzieć się, jak haft krajeński ewoluował na przestrzeni lat. Kolejny wykład zaprezentowała Margareta Machnik-Król - nauczycielka z pasją, promotorka zdrowego stylu życia i odżywiania, która podzieliła się swoją wiedzą na temat tradycyjnych potraw w kontekście współczesnych trendów zdrowego żywienia, łącząc tradycję z nowoczesnym podejściem do zdrowia. Szef kuchni i ekspert kulinarny Szymon Brukwicki mówił natomiast o tradycyjnych przepisach i ich znaczeniu we współczesnej kuchni. Wydarzenie uświetnił występ zespołu ludowego "Błękit Krajny" z Łobżenicy, który, poprzez śpiew, przybliżył folklor naszego regionu.

Na koniec uczestnicy wydarzenia mieli okazję spróbować tradycyjnych potraw takich jak: kluchy ziemniaczane z kapustą kiszoną, gulasz z gęsich żołądków, pasztet w trzech smakach i gulasz wieprzowy z warzywami. Do ich dyspozycji były także kawa i ciasto. Wszystkie pyszności przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z Samostrzela, Olszewki, „Chwalibabki” z Chwaliszewa i 'Niezapominajki” z Dębna oraz uczniowie z ZS w Lubaszczu i ZSS w Karnowie.

Wydarzenie było doskonałą okazją nie tylko do poznania tradycji kulinarnych, ale również do spędzenia czasu w miłej atmosferze.

Oceń artykuł: 6 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zadaj pytanie
40PLN
Budowa magazynów
Praca na wysokości
60PLN
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Szkolenie z HACCP
80PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
0

Sprawdź poziom cukru we krwi. Nie lekceważ pierwszych objawów

Cukrzyca dotyczy ponad 3 mln Polaków. Rozwija się powoli#, więc wiele osób chorujących na cukrzycę pozostaje niezdiagnozowana.

(czytaj więcej)
0

Szkolenie terytorialsów. Zadania wymagały ogromnego skupienia

Ucieczka z płonącego pojazdu, pokonanie płonącego toru, a także przejście terenu# skażonego to tylko niektóre zadania jakie w ostatnich dniach czekały na żołnierzy Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej. W przygotowanych zajęciach wzięło udział kilkudziesięciu Terytorialsów. Szkolenia realizowane były na bazie obiektów w Toruniu, Brodnicy oraz Drawsku Pomorskim.

(czytaj więcej)
0

Międzynarodowy Dzień Seniora. Inspiracja dla młodszych pokoleń

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Seniora! #To doskonała okazja, by podziękować wszystkim seniorom za ich życiową mądrość, doświadczenie i ciepło, którym obdarzają nas każdego dnia.

(czytaj więcej)
0

Pogoda sprzyjała wędrówce. Poczęstunek w Polichnie

Dzisiejszą wędrówkę zaczęliśmy w świetlicy wiejskiej #w Polichnie już o godz. 5:00. Zgłosiło się 16 uczestników.

(czytaj więcej)