Dziś mamy 21 kwietnia 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

24 maja 2023

Jak i co smażyć na ruszcie? Warto sięgnąć po sprawdzone już przepisy

fot. powierzone

fot. powierzone

Grillowanie nie musi ograniczać się do smażenia kiełbasek i karkówki. Coraz częściej przypomina #ceremonię, do udziału w której zapraszamy członków rodziny lub przyjaciół. Za każdym razem chcemy ich zaskoczyć nowym, autorskim przepisem, jednak czasem warto posłuchać sprawdzonych rad. Jak i co smażyć na ruszcie, by wydobyć z grillowanych potraw wszystko, co najlepsze? Podpowiadamy.

Wykorzystaj potęgę marynat – tipy szefów kuchni

Jeżeli chcesz wydobyć z grillowanych potraw pełną gamę smaków i aromatów, musisz wcześniej „zaopiekować się” każdym składnikiem. Sekret tkwi w marynacie, do której wkładamy mięso, ser i warzywa na kilka godzin przed grillowaniem. Marynowanie nie tylko wzbogaca smak grillowanych składników, ale także zmiękcza mięso, zmienia strukturę ryb oraz soczystość warzyw.

Każdy szef kuchni ma swój autorski przepis na marynatę, która często zawiera totalnie nieoczywisty składnik lub przyprawę. Dżem owocowy, ocet balsamiczny, imbir, czosnek, pasta chili, musztarda, sok z cytrusów, wino lub piwo – to tylko niektóre składniki, które w połączeniu z suszonymi lub świeżymi ziołami, orientalnymi lub klasycznymi przyprawami oraz aromatyzowanymi olejami stanowią bazę bardzo ciekawych marynat.

Jeżeli chodzi o proces marynowania, w świecie Mistrzów Grilla panuje kilka niepodważalnych zasad:
– im chudsze mięso, tym więcej oleju w marynacie,
– im bardziej wyrazisty smak mięsa, tym więcej octu lub alkoholu w marynacie,
– na każdy kilogram marynowanych składników powinna przypadać minimum szklanka marynaty.
Mięso mielone lub kawałki serów możemy nacierać w suchych ziołach i przyprawach, dzięki czemu pokryją się chrupiącą skórką, która będzie trzymać w ryzach stosunkowo miękkie i delikatne wnętrze.

Chrupiąca skórka i kremowe wnętrze – jak grillować sery?

W trosce o zdrowie staramy się racjonalizować porcje spożywanego mięsa i coraz chętniej szukamy zdrowszych zamienników. Oscypki, sery pleśniowe, czy ser halloumi to najpopularniejsze sery umieszczane na ruszcie. Czy wiesz, że grillować możesz także ulubione sery żółte? Wystarczy tylko zastosować kilka kulinarnych patentów.

Aby ser żółty nie roztopił się podczas grillowania musimy pokryć go panierką, która pod wpływem temperatury utworzy wokół kremowego sera chrupiącą skorupkę. Panierka może składać się z odrobiny mąki i ulubionych przypraw, a także świeżych lub suszonych ziół. Ciekawym składnikiem panierek do serów są pokruszone orzechy lub płatki kukurydziane. Aby panierka lepiej przylgnęła do kawałków sera warto wcześniej obtoczyć go w jajku. A jakie sery żółte warto wrzucić na ruszt?

– Do grillowania świetnie nadają się zarówno sery żółte typu holenderskiego, jak i szwajcarskiego. Ser poddawany grillowaniu należy pokroić w miarę grube plastry lub kostkę i podawać bezpośrednio po zdjęciu z grilla. Wystarczy zaledwie kilka minut na ruszcie, by na stole pojawiła się chrupiąca z zewnątrz, ale kremowa w środku przekąska – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Panierowany ser żółty jest także doskonałym składnikiem warzywnych szaszłyków. Można go oczywiście wykorzystać w tym celu bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Przepis na szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami podajemy na końcu artykułu. Ciekawym pomysłem jest zastąpienie patyczków do szaszłyków długimi gałązkami rozmarynu.

Oczaruj gości oryginalną przekąską proso z rusztu

Kompletnym posiłkiem, który oczaruje gości w każdym wiek, jest pizza z grilla. Jeżeli masz obawy, że ciasto spłynie między szczebelkami rusztu, możesz użyć specjalnego kamienia, który doskonale przewodzi ciepło i sprawia, że pizza będzie piekła się równomiernie. Jeżeli marzysz o pizzy jeszcze intensywniej pachnącej dymem, możesz dodać do ognia kilka kawałków drewna liściastego.

Szybkim pomysłem na przekąskę z grilla, która może stanowić osobne danie lub dodatek do mięs i szaszłyków, jest bruschetta lub pieczywo czosnkowe z pomidorem, plastrami oliwek i plastrami sera. Na pieczywie mogą znaleźć się także grillowane wcześniej plastry cukinii lub bakłażana. Innym oryginalnym daniem, który podbił serca Polaków, są meksykańskie quesadille, czyli kanapki z tortilli z nadzieniem serowym. Jedną z wariacji tego dania jest dodanie do sera kawałków mango lub ananasa oraz posiekanych papryczek chili.

– Jednym z najpopularniejszych serów używanych do zapiekania i grillowania jest holenderski ser typu Gouda. Jego kremowa konsystencja sprawia, że doskonale się rozpuszcza. Ponadto jego delikatny smak doskonale współgra z innymi, bardziej wyrazistymi składnikami, przyprawami i ziołami – radzi Ewa Polińska, MSM Mońki. Podobnymi właściwościami cechuje się również ser edamski, który jest odrobinę intensywniejszy w smaku. Doskonałym pomysłem jest także mieszanie różnych gatunków serów, nie tylko żółtych, ale także pleśniowych.

Na polskich grillach coraz częściej pojawiają się bardziej wyszukane w formie dania. Nadziewane duże pieczarki, cebule, pomidory, papryki lub cukinie, stanowią doskonały pomysł na grillowanie mięsa mielonego z dodatkiem aromatycznych serów żółtych. Trzymają one w ryzach miękki środek, a same w sobie w wersji grillowanej stanowią przepyszny dodatek.

Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami

Składniki:
- 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
- pół młodej cukinii
- 6 średnich świeżych pieczarek
- 1 świeża kolorowa papryka
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
- sól, płatki chili do smaku

Wykonanie:
Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki. Doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgranym ruszcie. Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Materiał: Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 22 22

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 25-05-2023 08:50:03 napisał:

    Ruszt nie za dużo tylko umiejętnie i nie tłuste.Bo będziemy tacy duzi jak zza oceanu

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Prowadzenie kadr i płac dla firm
od 50PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
0

Ciekawe miejsca na terenie Leśnictwa Dębogóra. Co warto zobaczyć?

Pogoda nie zachęca wręcz do #wychodzenia na zewnątrz, więc My chcemy Was zachęcić do lektury przy porannej kawie. Tym razem kilka ciekawych miejsc na terenie Leśnictwa Dębogóra.

(czytaj więcej)
0

Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka

Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)
0

Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców

W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.

(czytaj więcej)