Dziś mamy 21 maja 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

07 czerwca 2023

Pyszne danie z kociołka. Pożywny posiłek doskonały na biesiady

fot. powierzone

fot. powierzone

Wesołe biesiady przy ognisku, na łonie natury w gronie rodziny i przyjaciół lubi każdy. To okazja do# rozmów, zabawy i odpoczynku. Takie spotkania można połączyć ze wspólnym przygotowaniem smacznego i pożywnego po-siłku, który zasmakuje wszystkim. Zamiast typowej kiełbaski z grilla może-my zaskoczyć towarzystwo pysznym daniem przyrządzonym w kociołku.

Tego typu potrawa znana jest w Polsce nie od dziś. Żeliwne naczynia wyścielano liśćmi kapu-sty i do środka wkładano pokrojone ziemniaki, kiełbasę, boczek i inne warzywa (np. mar-chewkę, pietruszkę i cebulę). Wymieszane produkty były doprawiane i stawiane na ogniu na około 2 godziny. Danie przyrządzane jest w wielu rejonach Polski i określane różnymi na-zwami np. prażone, pieczone, pieczonki czy duszonki. W okolicach Chrzanowa mówi się na nie ziemniaki po cabańsku, co pozwala domniemywać skąd wziął się przepis. Nazwa pochodzi bowiem od Cabanów, którzy byli pasterzami pilnującymi trzody potrzebnej do wyżywienia armii tatarskiej w XIII wieku i właśnie tak przygotowywali dla siebie jedzenie. Sposób jest charakterystyczny dla ludów koczowniczych, pozostających w ciągłym ruchu, trudniących się wypasem zwierząt, dlatego był popularny np. na stepach Mongolii. A zatem na pikniku mo-żemy chociaż przez chwilę poczuć się jak dawni wędrowni pasterze, a przy okazji zrobić coś wspólnie.

- Przygotowywanie dania w kociołku piknikowym to pomysł, który stanowi doskonałą alterna-tywę dla tradycyjnej kiełbasy pieczonej na patyku lub na grillu – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - To również ciekawy sposób na integrację uczestników pikniku. Kociołek moż-na przygotować wspólnymi siłami – jedni rozpalają ogień, inni kroją produkty, jeszcze inni doglądają powstającego dania. Wspaniałe połączenie przyjemnego z pożytecznym! A kiedy pogoda nie dopisuje, danie to bez problemu przygotujemy też w kuchni. Pamiętajmy jednak, aby do przyrządzenia potrawy wykorzystywać produkty bardzo świeże, a wędliny wysokiej ja-kości – przy daniach jednogarnkowych jakość ma podstawowe znaczenie wpływające na koń-cowy smak.

Kociołek piknikowy z kiełbasą głogowską

Składniki:
- ok. ½ kg Kiełbasy głogowskiej Dobrowolscy,
- ok. ½ kg Boczku stryjka z linii Tradycyjnie Wędzone Dobrowolscy,
- 1,5 kg cukinii,
- 1 kg ziemniaków,
- ½ kg pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 świeże czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 ml pulpy pomidorowej (passaty) lub 1 kg pomidorów,
- ok. 200 ml bulionu,
- 100 ml śmietany 18% lub puszka 400 g mleczka kokosowego,
- 2 łyżki fermentowanego sosu sojowego i/lub ½ łyżki sosu rybnego,
- oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,
- przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz/chili, gałązki świeżego majeranku (lub majeranek suszony), 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązki świeżego koperku (lub koperek suszony), kilka gałązek świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
Kociołek stawiamy bezpośrednio na palenisku lub na kracie nad paleniskiem. Najlepiej, aby był żeliwny, jeżeli gotujemy w plenerze. W kuchni wystarczy zwykły garnek. Wlewamy olej.
Kiełbasę głogowską Dobrowolscy kroimy na plasterki a Boczek stryjka Dobrowolscy w kostkę i wrzucamy do kociołka. Dodajemy marchew i cebulę pokrojone w talarki. Wszystko lekko podsmażamy.

Następnie zalewamy całość 200 ml bulionu i dusimy pod przykryciem około 10-15 min. W ra-zie braku bulionu woda z menażki też się nada.

Kroimy pieczarki, cukinie obrane ze skórki i czerwoną paprykę w paski, a następnie wrzuca-my do naczynia. Kolejny krok to dodanie pulpy pomidorowej (passaty) lub obranych ze skórki i pokrojonych w drobną kostkę pomidorów. Teraz czas na sos sojowy i/lub sos rybny. Sos ryb-ny ma intensywny zapach, ale nie należy się tym przerażać, bo w potrawie aromat ten znik-nie znakomicie podbijając smak.

Dodajemy wyciśnięty na prasce (lub pokrojony na plasterki) czosnek i przyprawy w ilości we-dług gustu. Polecane przez nas dawkowanie to: łyżeczka papryki wędzonej, ½ łyżeczki pieprzu lub chili, gałązka pociętego majeranku lub łyżeczka suszonego, 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązkę pociętego drobno koperku lub łyżeczka suszonego.

Potrawa będzie gotować się na ognisku około 2 godzin. Mieszamy zatem w naszym kociołku od czasu do czasu, sprawdzając, czy zawartość już jest gotowa. Smacznego i dobrej zabawy!

Materiał: Marta Mikulska

Oceń artykuł: 12 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 07-06-2023 20:02:06 napisał:

    Może i smaczne ale ciuchy coraz ciaśniejsze

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Budowa hal
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
0

Symbliczne miejsce pochówku wielkiego piewcy. Kim był hr. Leon Skórzewski?

Jeśli weekend, to kolejny raz chcemy przekazać Wam kilka informacji o ciekawych# miejscach kultu - tym razem kolej przyszła na Leśnictwo Drogosław.

(czytaj więcej)
0

Szkolenia rotacyjne. Żołnierze Wojska Polskiego w Kowalewku

W miniony weekend tereny Nadleśnictwa Szubin oraz obiekty #OSP JRS Kowalewko zostały zdominowane przez żołnierzy Wojska Polskiego, którzy realizują szkolenia rotacyjne.

(czytaj więcej)
0

Trzecia edycja kampanii "Lowe Krowe". Promocja zdrowych nawyków

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii# "Lowe Krowe"!

(czytaj więcej)
0

Święto polskiej żywności. Prezentacje krajowych produktów

26 maja w otoczeniu zielonego #Służewca, na gości w każdym wieku, czekać będzie oprócz znakomitego jedzenia, mnóstwo dodatkowych atrakcji. Każdego roku Piknik Poznaj Dobrą Żywność to święto polskiej żywności.

(czytaj więcej)